Nederland

Dit wist je nog niet over Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam

28 juni 2018 21:12 Aangepast: 28 juni 2018 21:34
De poster van de documentaireserie die Femke Halsema maakte over vrouwen in de islamitische wereld. Beeld © NTR

Ze wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam en is de eerste GroenLinks-politicus in die functie, Femke Halsema. Bekend vanwege haar jaren als leider van Groenlinks. Maar wat weet je nog niet over de nieuwe burgemeester van de hoofdstad? We zetten het voor je op een rijtje.

Hond uitlaten

We beginnen met iets luchtigs: Halsema is dol op het uitlaten van de hond. Ze loopt graag een rondje met de donkerbruine labrador van het gezin.

Bijna minister

Na haar vertrek als GroenLinks-leider onthult Halsema in haar politiek memoires dat ze in 2012 door PvdA-leider Lodewijk Asscher is gevraagd om plaats te nemen in het kabinet. Het gaat niet door omdat de VVD daar niets voor voelde.

ZIE OOK: Femke Halsema wordt burgemeester van Amsterdam

Kritiek op benoeming Femke Halsema terecht?

Liefhebber Amerikaanse tv-series

Halsema verbaast vriend en vijand met haar eerste artikel in een dagblad na haar politieke loopbaan. Dat stuk gaat namelijk over de tv-serie Mad Men. Het artikel in de Volkskrant heeft de titel 'Femke Halsema: waarom ik als vrouw naar 'seksistisch' Mad Men kijk'. Sommige politieke volgers zijn teleurgesteld vanwege de 'lichte' onderwerpkeuze.

Miniatuurvoorbeeld

Volgens oud-rechterhand en huidig GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee (foto) is Halsema dol op Amerikaanse tv-series, niet alleen Mad Men. "Ze weet altijd als allereerste de goede series uit Amerika. Die tipt ze mij dan. Soms eerder dan ze op Netflix staan. Series als Mad Men of House of Cards. Net als de meest mooie artikelen uit de gekste Amerikaanse tijdschriften. Dankzij Femke heb ik al heel veel interessants gezien én gelezen."

Seks en zonde

Halsema maakt een documentaireserie met de prikkelende titel Seks en de Zonde. Het gaat over vrouwen in de islamitische wereld.

ZIE OOK: Halsema reageert op burgemeesterschap: blij, trots en nederig

Rookruimtes

Politiek verslaggever Frits Wester (foto) maakte Femke Halsema al die jaren mee op het Binnenhof. Hij zag haar haar eerste stappen maken in de landelijke politiek in 1998 en zag haar opklimmen tot politiek leider.

Thumbnail

"Ik ken Femke al jaren. Naast haar politieke bevlogenheid is het ook gewoon een heel gezellige vrouw. Het is vooral op buitenlandse reizen dat je elkaar op een andere manier leert kennen. Zo heb ik met haar en de andere fractievoorzitter twee reizen gemaakt. Een keer naar India in 2006 en een naar Suriname in 2009. Ik weet nog goed dat we in Delhi in een kindertehuis waren van de orde van moeder Teresa. Allemaal jonge kinderen die rondkropen of liepen. Femke kreeg het op een gegeven moment een beetje te kwaad omdat ze haar eigen jonge kinderen, de tweeling die in 2003 was geboren, ineens heel erg miste. Verder hebben we ook ontzettend veel gelachen. Omdat Femke en ik ongeveer de enige waren in de groep van Kamerleden en journalisten die rookten, ontsnapten we vaak even uit het gezelschap. Ik denk dat er geen andere vrouw is met wie ik zoveel rookruimtes op vliegvelden heb bezocht als met Femke Halsema."

Gevoel voor humor

"Ze heeft enorm veel zelfspot", zegt Van der Lee, die haar halverwege de jaren 90 leerde kennen. Sinds die tijd zijn ze bevriend. "Je kan heel erg met haar lachen. En ze maakt heel er politiek incorrecte grappen. En nee, ik kan me even geen grap herinneren."

Miniatuurvoorbeeld

Ervaring als bestuurder

Van der Lee ergert zich aan het verwijt dat Halsema geen bestuurlijke ervaring heeft. "Ze heeft heel veel bestuurlijke functies vervuld, ze was voorzitter van de raad van advies van de ASN Bank, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en voorzitter van de Stichting Vluchteling. Dat is toch bestuurlijke ervaring?" Van der Lee denkt dat Halsema als burgemeester juist mensen zal samenbreng en verbinden. Iets waar door tegenstanders vaak aan wordt getwijfeld.

Moeder van een tweeling

In 2003 bevalt Halsema van een tweeling. Het jongetje en meisje zijn altijd zorgvuldig buiten beeld gebleven. Aanvankelijk zaten de kinderen op een zwarte school in Amsterdam-Oost. In haar boek Pluche beschrijft Halsema hoe ze haar kinderen uiteindelijk naar een andere school stuurt.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore