Ga naar de inhoud
Nederland

Tweede Kamer eist onafhankelijk onderzoek naar misbruik Jehovah's Getuigen

Kerk van de Jehovah's Getuigen in Amsterdam. Beeld © RTL

Er moet tóch een onafhankelijk onderzoek komen naar het seksueel misbruik bij de Jehovah's getuigen. Dat eist een meerderheid in de Tweede Kamer. Bij een speciaal meldpunt hebben zich in inmiddels bijna 300 slachtoffers gemeld. Eerder besloot minister Dekker van Rechtsbescherming dat zo'n onderzoek er niet kwam omdat de Jehovah's zelf niet wilden meewerken.

Hij noemde dat teleurstellend, maar hij liet het daarbij. Nu wil een Kamermeerderheid van SP, PvdA, CDA, GroenLinks en de VVD dat hij toch een onafhankelijk onderzoek laat doen.

Woord van god

Volgens Jehovah's Getuigen is het woord van god de enige echte wet die voor hen geldt. Problemen lossen ze daarom het liefst op binnen de eigen kerk. Maar daarmee ontlopen daders een celstraf.

ZIE OOK: Geen onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehovah's Getuigen

Eén slachtoffer van seksueel misbruik bij de Jehovah's is Steve, die als kind werd misbruikt. Hij hoorde dat hij beter niet naar de politie kon gaan. "Het staat je vrij om te gaan, maar we raden het af want dat plaatst de Jehovah's Getuigen in een kwaad daglicht."

Aangifte doen bij politie

De minister zei in februari dat hij niet veel kan doen, want hij kan ze niet verplichten mee te werken aan een onderzoek. Wel raadde hij slachtoffers aan om aangifte te doen bij de politie. Maar die drempel ligt te hoog, horen Tweede Kamerleden van de slachtoffers.

SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen zegt: "Wij horen dat mensen wel bereid zijn om met een onafhankelijk onderzoeker te praten. Dat de drempel daarvoor lager is dan die hele hoge stap die eigenlijk onomkeerbaar is om naar de politie te gaan."

Onafhankelijke onderzoeker benoemen

Dat de Jehovah's zelf niet willen meewerken mag geen reden zijn, vindt de Kamer, om geen onderzoek te doen. "Ik wil dat de minister een onafhankelijk onderzoeker gaat benoemen en gaat vragen om onderzoek te doen naar de cultuur van geslotenheid, naar mensen die ervaringen hebben met seksueel misbruik die uit de gemeenschap zijn gestapt of mensen die er vandaag de dag nog binnen in zitten en signalen hebben of verhalen kennen."

Het meldpunt Reclaimed Voices, die opkomt voor de slachtoffers, laat weten blij te zijn dat de Kamer inziet dat een onafhankelijk onderzoek noodzakelijk is.

Steve stapte uit kerk Jehova's getuigen:

Steve, die slachtoffer werd van misbruik bij de Jehovah's Getuigen, werd ten stelligste afgeraden naar de politie te stappen. "Want dat zou Jehova's getuigen in een kwaad daglicht stellen."