Nederland

Leedvermaak om de Duitsers? Logisch, je voelt je daardoor stukken beter

28 juni 2018 18:02 Aangepast: 28 juni 2018 20:05
Huilende Duitsers

De vroege uitschakeling van de Duitsers op het WK zorgt voor veel leedvermaak op sociale media. Helemaal niet gek, want we hebben leedvermaak hard nodig. Om onszelf beter te voelen.

Leedvermaak is het plezier hebben om het leed van een ander. "En iedereen vermaakt zich ermee", zegt communicatiewetenschapper Jaap Ouwerkerk. Hij scheef samen met Wilco van Dijk een boek over deze emotie en besprak daarbij ook het leedvermaak dat we om voetbal hebben.

En ja, dan vermaken we ons het best als de Duitsers falen. 

Miniatuurvoorbeeld
Deze grap werd massaal gedeeld op sociale media

Niet verbazingwekkend

Ouwerkerk verbaast zich dan ook niet dat zoveel mensen - met name mannen - zich vermaken met het verlies van onze oosterburen. "Dat de Duitsers verliezen, helpt ons om onze eigen situatie beter te accepteren. Dat hebben we nodig. Het verlies van de Duitsers laat ons beter voelen."

Waarom we ons vooral vermaken met falende Duitsers? "Het grootste leedvermaak hebben we als het bij mensen misgaat waar we tegenop kijken. De Duitsers hebben een hoge status. Hun voetbal heeft hoog aanzien en het is onze grote buur. Het lijden van de Duitsers geeft ons dus het grootste plezier. Veel meer bijvoorbeeld dan falende Belgen."

Daarbij spelen het trauma van '74 (verlies WK-finale tegen West-Duitsland) en de Tweede Wereldoorlog mee. "Maar in mindere mate. Vooral bij de jongeren."

Opvallende ontdekking

Ouwerkerk noemt een belangrijke gebeurtenis tijdens het WK in 2010. In de halve finale speelde Duitsland tegen Spanje. Er gebeurde iets opvallends toen Spanje de 1-0 scoorde in de 73ste minuut.

"Er werd massaal overgeschakeld naar de Duitse tv-zenders." Waarom? "Omdat we het lijden van de Duitsers met eigen ogen wilden zien en horen. Toen de wedstrijd ten einde liep en de Duitsers definitief uit het WK lagen, schakelden er nog veel meer mensen over naar Duitse tv-zenders. "Puur leedvermaak."

Miniatuurvoorbeeld
Tijdens het WK 2010 zapten we na het tegendoelpunt dat Duitsland kreeg massaal naar de Duitse tv-zenders.

Slecht mens?

Het goede nieuws: plezier hebben in een andermans leed maakt je niet per se een slecht mens. "Iedere mens heeft leedvermaak nodig. Het is pas slecht als leedvermaak de stap is tot erger: bijvoorbeeld als er haat om de hoek komt kijken. Of geweld. Dan hebben we wel een probleem."

Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben vooral leedvermaak om andere vrouwen. "Vooral als het over uiterlijk gaat. Als het mooiste meisje uit de klas heel dik is geworden, is het leedvermaak onder vrouwen hoog." Bij mannen draait het leedvermaak vaker om status. En voetbal niet te vergeten.

Duitse fans zijn ontroostbaar:

Meer op rtlnieuws.nl:
'Vroege uitschakeling Duitsland komt door randzaken'

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore