Nederland

Brabantse boeren mogen niet meer sproeien vanwege de droogte

28 juni 2018 17:12 Aangepast: 28 juni 2018 18:41
Beeld © Jannes Wiersema

Het is al zo lang zó droog Nederland, dat het tijd wordt voor maatregelen. Boeren in een groot gedeelte van Brabant mogen geen water gebruiken uit onder meer sloten, beken en plassen om hun gewassen te besproeien.

Het zogenoemde onttrekkingsverbod geldt voor het gebied ten oosten van Eindhoven en Den Bosch (waterschap Aa en Maas), en ten westen van Tilburg (waterschap Brabantse Delta). Er mag wel drinkwater voor vee worden gehaald. Ook mag het water mag wel worden gebruikt voor het blussen van branden.

De hoge temperaturen en de weersverwachting hebben ertoe geleid dat het waterschap deze maatregel moet nemen, laat het waterschap Aa en Maas weten. Door lage waterstanden en afvoeren kunnen oevers en kaden beschadigen. Ook kunnen dieren en planten in het water sterven.

ZIE OOK: Droogste juni ooit lijkt al zeker: het wordt deze week alleen maar warmer

Met hoge temperaturen en volop zon is het buiten goed toeven, maar voor de natuur heeft het gevolgen. "Gemeten vanaf 1 april is het nog nooit zo warm geweest. En de maand juni is de droogste maand ooit", zei Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen eerder vandaag tegen RTL Nieuws. 

Vooral die droogte heeft grote gevolgen voor de natuur. "Het kan echt dramatisch worden", zegt Van Vliet. "Poeltjes en hoogvenen kunnen droog komen te staan, daardoor kunnen sommige amfibiën lastiger overleven."

Vijf tips bij een kurkdroge tuin

Het is extreem droog in Nederland. Lekker voor liefhebbers van de zon, maar minder leuk voor het groen in je tuin. Hoe verzorg je je planten in deze droogte nu het best?
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`