Ga naar de inhoud
Nederland

Kamervragen over fouten NVWA rond fatale val Maurycy (4)

Maurycy Biernacki (4) overleed na een val van een onveilig luchtkussen Beeld © Familie

VVD en CDA willen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veel sneller actie onderneemt als ze onveilige situaties aantreft. Kamerlid Helma Lodders (VVD) gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van de reconstructie die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws maakte over de dood van de 4-jarige kleuter Maurycy. Het CDA wil een debat.

Maurycy overleed in 2016 na een val van een niet goedgekeurd en onveilig springkussen in een speelhal in Grootebroek. Dat de NVWA al ruim twee jaar voor het ongeval op de hoogte was van het feit dat er een niet gekeurd en onveilig toestel in de hal stond, maar weinig en laat actie ondernam, ergert Lodders.

ZIE OOK: Hoe fout op fout leidde tot de dood van Maurycy (4)

De inspectie wist namelijk al in 2013 dat het luchtkussen waar Maurycy later vanaf zou vallen niet goedgekeurd was. Ook waren de valranden aan de zijkant te laag. Toch werd het toestel niet gesloten. De NVWA stuurde alleen een waarschuwing, ook nog eens een jaar te laat. 

Pas na het ongeval werden flinke tekortkomingen geconstateerd en zag de NVWA dat het certificaat van goedkeuring dat zij eerder had ontvangen ongeldig én van een heel ander toestel was.

'Is dit structureel?'

Volgens het Kamerlid staat het incident niet op zichzelf. "Er zijn al meer berichten geweest waaruit blijkt dat de NVWA niet doorpakt. De NVWA moet de autoriteit zijn die toeziet op voedsel, maar ook op gebruiksmaterialen zoals speeltoestellen. Als je bij een controle ziet dat alles in orde is, prima. Zo niet, dan moet je er een vervolg aan geven. Daar schort het aan bij de NVWA. Controle is één, maar als iets dan onveilig is, dan moet je ook doorpakken."

Ook het CDA is kritisch op het handelen van de NVWA. De partij wil in debat met de minister over de handelswijze van de toezichthouder. Kamerlid Jaco Geurts wil vooral weten hoe het kan dat informatie over een onveilige situatie wel bekend is, maar dat het vast lijkt te lopen in de organisatie. "Hier vallen doden, dat raakt mij. Ik wil weten: is dit iets structureels?"

Maurycy viel van een opblaasbaar speeltoestel

Er zijn grote fouten gemaakt bij de veiligheidscontrole van een speelhal, waar de 4-jarige Maurycy in 2015 dodelijk ten val kwam.

Geen aanvullend onderzoek justitie

Het Openbaar Ministerie (OM) constateerde eerder al dat er fouten zijn gemaakt door de speelhal in Grootebroek en de buitenschoolse opvang waar Maurycy te gast was. Zij worden, net als drie van hun medewerkers, vervolgd op verdenking van dood door schuld. De zitting is in het voorjaar van 2019.

De familie van Maurycy wil dat het OM ook drie medewerkers van de NVWA strafrechtelijk gaat te vervolgen. Aan dat verzoek zal niet worden voldaan, laat het justitie aan RTL Nieuws weten. Zij ziet geen reden voor een aanvulling op het onderzoek dat al is gedaan.

In een andere (civiele) zaak stelt de familie de NVWA nog wel aansprakelijk. Ook eisen ze een schadevergoeding.

Meer op rtlnieuws.nl: