Ga naar de inhoud
Nederland

Het blijft zonnig en warm, maar vooral droog: 'Mogelijk drama voor de natuur'

Rupsen en vlinders kunnen het lastig krijgen. (Archieffoto) Beeld © ANP

Het is vandaag al heerlijk zomerweer, en dat blijft de komende dagen zo. Met hoge temperaturen en volop zon is het buiten goed toeven, maar voor de natuur heeft het gevolgen. "Je ziet sommige planten als het ware flauwvallen."

"Gemeten vanaf 1 april is het nog nooit zo warm geweest. En de maand juni is de droogste maand ooit", zegt Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen. 

ZIE OOK: Droogste juni ooit lijkt al zeker: het wordt deze week alleen maar warmer

Vooral die droogte heeft grote gevolgen voor de natuur. "Het kan echt dramatisch worden", zegt Van Vliet. "Poeltjes en hoogvenen kunnen droog komen te staan, daardoor kunnen sommige amfibiën lastiger overleven."

Planten hangen slap

Ook voor planten breekt een moeilijke tijd aan, zegt Boudewijn Odee van stichting Floron. "Op veel plekken zie je dat planten slap gaan hangen. Ze vallen als het ware flauw." Daardoor komen rupsen, vliegen, bijen en vlinders in de problemen. "Die planten en bloemen komen niet goed in bloei of hebben te weinig energie om nectar te maken. Insecten die daarvan afhankelijk zijn, krijgen het dan lastig."

Odee zegt niet goed in te kunnen schatten hoe groot de schade tot nu toe is. "Ik denk dat het op dit moment nog wel goed kan komen, maar het blijft ook volgende week droog. Dus ik maak me wel zorgen over hoe de natuur er halverwege juli bijstaat."

Kans op natuurbranden neemt toe

Ook Buienradar-weerman William Huizinga maakt zich zorgen om de droogte. "Die houdt aan en wordt steeds nijpender. Door de daling van de waterstand in de rivieren, kan dit op een gegeven moment ook gevolgen gaan hebben voor de scheepvaart. En je krijgt natuurlijk een groter risico op natuurbranden."

Huizinga ziet de komende tijd nog weinig positiefs voor de natuur: "Mogelijk gaat het in de loop van volgende week op een paar plekken regenen, maar dat is echt een druppel op een gloeiende plaat."

Géén plaknachten

Volgens Huizinga blijft het weer de komende dagen zomers warm. "Morgen hebben we een klein dipje qua temperatuur, maar de zon blijft schijnen. En dit weekend en de week daarna wordt het weer flink warmer."

Volgens Huizinga hebben we te maken met een 'droge warmte'. "Dat komt door de noordoostenwind. Die is van nature een stuk koeler en voert droge lucht onze kant op. Daardoor koelt het 's nachts wel lekker af, en heb je dus niet van die plaknachten die we eerder dit jaar al wel hadden. De hitte is daardoor, zeker in de schaduw, goed uit te houden."

Mede daardoor wordt voorlopig nog geen hitteplan ingesteld, laat een woordvoerder van het RIVM aan RTL Nieuws weten.

Vijf tips bij een kurkdroge tuin

Het is extreem droog in Nederland. Lekker voor liefhebbers van de zon, maar minder leuk voor het groen in je tuin. Hoe verzorg je je planten in deze droogte nu het best?

Meer op rtlnieuws.nl:
Waterschappen nemen maatregelen tegen droogte en hoge temperaturen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore