Reconstructie

Hoe Akzo en EZ elkaar hielpen bij het verzet tegen PPG; een reconstructie

21 juni 2017 15:51 Aangepast: 04 juli 2018 10:08
Beeld © ANP

Al op de dag dat de Amerikaanse verfgigant PPG zijn openingsbod van 83 euro op branchegenoot Akzo Nobel lanceert, weet de overnameprooi de noodzakelijke ambtenaren bij het ministerie van Economische Zaken te vinden. Het is een begin van een nauwe samenwerking.

Op 9 maart mailt een medewerker op het hoofdkantoor van Akzo aan de Amsterdamse Zuidas een ambtenaar van Economische Zaken het persbericht, waarin het concern het bod afwijst. Later stuurt hij een interview uit het FD waarin topman Ton Büchner uitlegt waarom hij niet met de Amerikanen in zee wil gaan. "Dank! Ik ga het meteen lezen", reageert de ambtenaar.

Nog diezelfde dag schaart minister Henk Kamp van Economische Zaken zich openlijk achter Akzo's afwijzing. "Het bod is niet in het Nederlands belang", zegt hij.

Nauw en hartelijk contact

Uit correspondentie tussen werknemers van Akzo Nobel en ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken die door een wob-procedure openbaar is geworden, blijkt dat het verf- en chemieconcern tijdens het verzet tegen PPG nauw samenwerkt met EZ. In de correspondentie valt vooral op hoe hartelijk het contact tussen de Zuidas en de Bezuidenhoutseweg is.

De verfmaker en het ministerie hielden elkaar voortdurend op de hoogte van de ontwikkelingen door persberichten en andere (ook vertrouwelijke) informatie te delen. Zij dachten actief met elkaar mee en steunden elkaar moreel. Akzo kreeg de kans mee te schrijven aan antwoorden op Kamervragen, en verschafte het ministerie munitie ter voorbereiding op een gesprek met PPG-topman McGarry.

Persoonlijke ontmoeting

Na de eerste mails volgt op maandag 20 maart een mail van Akzo aan het ministerie met een persbericht waarin vier Nederlandse provincies zich achter het verzet tegen een Amerikaanse overname schaarden. "Dank. Mooi initiatief van de provincies!", mailt de ambtenaar terug.

Maar PPG laat zich door Akzo, Kamp en de provincies niet afpoeieren. Op woensdag 22 maart verhogen de Amerikanen hun bod tot  90 euro per aandeel. Ook dat bod wijst Akzo direct af. In een mail stelt het bedrijf EZ daarvan dezelfde dag op de hoogte. Minister Kamp laat opnieuw in het openbaar weten Akzo's verzet te steunen.

In de mail spreken de medewerker van Akzo en de ambtenaar van Economische Zaken ook af om elkaar een dag later persoonlijk te ontmoeten in Den Haag. "Om uitgebreider bij te praten."

Akzo souffleert EZ

Niet onverstandig, want de Amerikanen verhevigen hun aanval. Op donderdag 23 maart arriveert een delegatie van PPG in Nederland voor een tweedaags charmeoffensief. Topman Michael McGarry spreekt onder meer met de media en Akzo-aandeelhouders. Vrijdag bezoekt hij het ministerie van Economische Zaken, voor een gesprek met directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Bertholt Leeftink.  

Die donderdag, om 23.31 uur 's avonds, souffleert Akzo het ministerie nog "drie punten die misschien behulpzaam zijn in het gesprek."

Een Akzo-medewerker wijst erop dat McGarry die dag in interviews heeft erkend dat er na de overname ontslagen gaan vallen, en dat het hoofdkantoor in Pittsburgh komt. Daardoor dreigt er 'fors banenverlies' op de kantoren in Amsterdam en Arnhem, aldus de medewerker. Daar werken bijna 1700 mensen.

Verder wijst de Akzo-medewerker het ministerie erop dat de ondernemingsraad tegen een overname is, en dat vakbond FNV zich in de media negatief heeft uitgelaten over eerdere harde saneringen van PPG in Nederland.

Op 24 maart, de dag waarop McGarry Den Haag bezoekt, mailt Akzo het ministerie bezorgd over de vele interviews met de PPG-topman die zijn verschenen. "He is all over the place deze morgen. Beloofd [sic] niet veel goeds", schrijft de Akzo-medewerker. "Ai, nee… Lijkt behoorlijk vastbesloten", antwoordt de ambtenaar.

Thumbnail

Verzoek om 'inside info'

Op dinsdag 28 maart vraagt een ambtenaar van het ministerie: "Hoe is het bij jullie? Nog meer laatste inside info?" Hij krijgt een uitleg over de bijeenkomst die Akzo op 19 april heeft gepland, voor een toelichting van de nieuwe strategie en splitsingsplannen.

Een dag later mailt een ambtenaar Akzo de Kamervragen die SP-Kamerleden Maarten Hijink en Bart van Kent de minister over de overnamepoging hebben gesteld. "Wellicht doen we een dezer dagen nog een beroep op je qua achtergrond."

De ambtenaar verwacht vooral assistentie nodig te hebben bij de vragen over de mogelijkheden die de beschermingsstichting en de ondernemingsraad hebben om dwars te gaan liggen. De Akzo-medewerker bedankt hem voor de vragen, en biedt zijn hulp aan. "Hoor graag als we informatie kunnen aanleveren."

Voorbereiden woordvoerders

Maandag 10 april vraagt de Akzo-medewerker zijn contactpersoon bij EZ of hij nog informatie voor de Kamervragen nodig heeft. En of hij kan aangeven wanneer de antwoorden aan de Tweede Kamer worden gestuurd. "Dan zijn onze woordvoerders voorbereid."

Op 12 april informeert Akzo het ministerie dat de activistische aandeelhouder Elliott het aftreden van president-commissaris Antony Burgmans heeft geëist. "Het zijn roerige tijden voor jullie", reageert de ambtenaar van Economische Zaken. "Voor nu voldoende info, dank! We nemen het mee in onze interne discussie hierover. Sterkte met alles en als wij iets kunnen betekenen dan horen wij het graag."

Later die ochtend stuurt de medewerker van Akzo vertrouwelijke brieven aan zijn contactpersoon bij EZ. "Ik stuur deze brieven alleen naar jou – ze zijn natuurlijk niet voor een breder publiek bedoeld."

Vertrouwelijke info

De meest pikante mail is van donderdag 13 april. "Hierbij stuur ik je ter vertrouwelijke info de concept antwoorden op de Kamervragen over AN (Akzo Nobel, red.)", schrijft een ambtenaar van Economische Zaken aan zijn Akzo-contact. "Graag horen we jullie reactie en/of aanvullingen op bijgaande antwoorden."

Het ministerie moedigt Akzo ook aan om actief contact te zoeken. "Je kunt jullie opmerkingen op de TK-vragen ook aan (…) sturen. Ook voor andere zaken geldt: schroom niet om (…) te benaderen!" Gevolgd door diens telefoonnummer. Akzo antwoordt twee uur later: "Veel dank. Wij stellen dit op prijs!"

Thumbnail

Correspondentie van 13 april

Verzet van Akzo en EZ effectief

Het wob-verzoek naar de correspondentie - door een overigens onbekende partij - is gedaan op 10 april. De ontvangst van het verzoek is op 20 april door het ministerie bevestigd. Dat is waarschijnlijk de reden dat de laatste mail uit de beschikbare correspondentie dateert van woensdag 19 april, de dag dat Akzo zijn nieuwe strategie toelicht.

Maar het is waarschijnlijk dat de contacten daarna zijn voortgezet. Kamp keert zich ook later nog herhaaldelijk publiekelijk tegen de overname van Akzo, onder meer op 22 en 25 april. Ook nadat Akzo op 8 mei een derde bod van PPG van 96,75 euro afwijst, zegt de minister blij te zijn met het krachtige verzet van het bedrijf tegen de overnamepoging.

Op 1 juni trekt PPG zich uiteindelijk terug. Het verzet van Akzo en het ministerie van Economische zaken is effectief geweest.

Akzo Nobel stelt in een reactie geen 'confidential information' met het ministerie van Economische Zaken te hebben gedeeld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van