Nederland

Bijna 1 op de 5 vrouwen doet deur niet open uit angst: 'Collecteren 's avonds is zinloos'

28 juni 2018 00:01 Aangepast: 28 juni 2018 09:47

18 procent van de vrouwen zonder partner zegt vaak uit angst 's avonds de deur niet open te doen als er wordt gebeld. Vooral oudere vrouwen zijn angstiger. Ook collectanten hebben daar veel last van. "Mensen gooien regelmatig de gordijnen dicht als ik aanbel."

Het percentage van mensen dat zich vaak onveilig voelt als zij 's avonds alleen thuis zijn, is volgens het CBS afgenomen. Dat ging van 2,6 procent in 2012 naar 2 procent in 2017.

Maar opvallend: het percentage mensen dat 's avonds de deur niet meer opendoet omdat ze het onveilig vinden. Dat stijgt juist van 8,1 procent naar 8,6 procent. Het CBS heeft 150.000 mensen van 15 jaar en ouder hiernaar gevraagd.

Vrouwen zijn angstiger

Vooral vrouwen zijn angstig, zo blijkt. Van de vrouwen zonder partner doet 18 procent uit angst 's avonds de deur niet open. Vrouwen met partner zijn iets minder angstig: 10 procent doet 's avonds niet open als de bel gaat.

Dat is ruim twee keer zoveel als bij mannen (5 procent). Vrouwen voelen zich vaker dan mannen 's avonds onveilig als ze alleen thuis zijn. 

'Mensen gooien de gordijnen dicht'

Collectant Piet Thomassen collecteert al jaren voor de Hersenstichting. Hij is actief in het Brabantse Prinsenbeek en is coördinator van de collectanten in de regio. Piet herkent het gegeven dat mensen de deur 's avonds niet meer opendoen. Hij staat vaak voor een gesloten deur als hij aanbelt met zijn collectebus in de hand, terwijl er wel gewoon iemand thuis zit.

"Mensen die ik voor de tv zie zitten, doen soms de gordijnen dicht als ze mij zien. Of ze draaien zich om en doen net of ze mij niet zien." Hij vervolgt: "Of mensen schreeuwen door de brievenbus dat ze niet opendoen. Soms willen mensen gewoon geen geld geven, maar ik denk ook echt dat mensen uit angst niet opendoen."

Ook andere collectanten ervaren dit, vertelt Piet. Vooral mannelijke collectanten stuiten 's avonds op gesloten deuren. "Ik ben in mijn dorp een bekend gezicht; dat helpt. Maar je ziet vooral dat oudere mensen sneller bang zijn en niet open durven doen." Hoe dat komt? "De berichten in het nieuws over nepcollectanten en andere vervelende dingen in het nieuws helpen daar niet aan mee."

Niet meer 's avonds collecteren

Piet en zijn team hebben een oplossing bedacht. "We hebben onze tijden aangepast. Als het donker is, collecteren we niet meer. Dan kun je echt beter stoppen."

En als iemand niet open doet, gaat hij weleens terug. "Ik respecteer de keuze, maar soms schrijf ik het nummer op en ga ik een andere keer nog eens terug. Bijvoorbeeld op zaterdagmiddag; dan doen mensen die eerder niet opendeden, vaak toch open."

Het goede nieuws: "Ik zie mijn opbrengsten de laatste tijd wel stijgen. Dus we gaan vol goede moed door met ons enthousiaste team."

Meer op rtlnieuws.nl:
Criminaliteit neemt af, en we voelen ons minder veilig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore