Nederland

Appartement Pechtold aanleiding voor aanscherping integriteitsregels Kamer

27 juni 2018 16:14 Aangepast: 27 juni 2018 18:08
Beeld © ANP

Het presidium, het dagelijkse bestuur, van de Tweede Kamer heeft besloten tot een onderzoek naar nieuwe integriteitsregels naar aanleiding van de ophef over het Scheveningse appartement van D66-leider Alexander Pechtold. Dat heeft het presidium zojuist bekendgemaakt.

Het dagelijkse bestuur besprak vandaag hoe er omgegaan moet worden met het niet melden van de gift door Pechtold aan de Tweede Kamer. Giften van meer dan 50 euro aan parlementariërs moeten worden gemeld in het giftenregister.

Gift van familievriend

Dat deed Pechtold niet bij dit appartement in Scheveningen. De D66-leider kreeg het appartement van een familievriend, de Canadese oud-diplomaat Serge Marcoux. Het appartement zou 135.000 euro waard zijn. Volgens Pechtold gaat het om een privégift die hij niet hoeft te melden in het giftenregister. Volgens criticasters is het giftenregister juist bedoeld voor zulke giften.

De kwestie rond het appartement, of penthouse zoals het door sommigen wordt genoemd, blijft Pechtold achtervolgen. Aanvankelijk zag het presidium van de Tweede Kamer af van een onderzoek. PVV-leider Geert Wilders eiste dat het presidium de zaak toch zou onderzoeken na een kritisch rapport van het anti-corruptieorgaan van de Europese Raad. "Deze zaak laat zien dat de Kamer integriteitsregels moet invoeren en handhaven", schreven de opstellers van het rapport, die het 'spijtig' noemen dat dat nog niet was gebeurd.

Reden voor het presidium om vandaag deze aanbevelingen te doen. Eerder deden al zo'n 200 mensen aangifte tegen Pechtold. Die aangiftes liggen nu bij de procureur-generaal van de Hoge Raad.

​Politiek commentator Frits Wester over de kwestie

Thumbnail

"Gezien alle ophef en onduidelijkheden over wat een Kamerlid als privepersoon ontvangt, bijvoorbeeld een erfenis of een Sinterklaascadeau, en wat je in functie als Kamerlid ontvangt, is het goed dat de regels nog eens tegen het licht worden gehouden. Al was het maar om te voorkomen dat Kamerleden elkaar onderling om puur politieke redenen de maat gaan nemen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore