Ga naar de inhoud
Nederland

Ouders stellen NVWA aansprakelijk voor dodelijke val speelkussen

Maurycy Biernacki (4) overleed na een val van een onveilig luchtkussen Beeld © Familie

De ouders van de 4-jarige Maurycy, die overleed na een val van een speelkussen, stellen de NVWA aansprakelijk voor de dood van hun zoon. Dat laten hun advocaat Liesbeth Poortman en de oom van Maurycy Vincent Pover weten aan RTL Nieuws.

Hiermee reageren ze op de onthulling van onze onderzoeksredactie dat de NVWA twee jaar voor het ongeluk in 2013 in de speelhal was voor een inspectie naar aanleiding van een klacht. Toen bleek al dat er van alles mis was, maar de NVWA greep niet in.

ZIE OOK: Ongeval en dode kleuter door falend toezicht NVWA

"We kwamen er pas later achter dat er een inspectie was in 2013. Ik vond het echt verbijsterend toen ik die brief zag waar RTL de hand op heeft weten te leggen, waaruit blijkt dat ze een jaar later pas die waarschuwing doen uitgaan. Ze laten kinderen dus nog een jaar langer in een onveilige speeltuin spelen en dan geven ze er ook nog eens geen follow up aan", aldus Poortman.

'Zorgwekkend'

"Het is nu wel duidelijk. Als er eerder door de NVWA op was gereageerd, dan was dit niet gebeurd met Maurycy. Ik vind dit zorgwekkend voor alle speeltoestellen in Nederland", aldus Vincent Pover, de oom van Maurycy.

De ouders willen een schadevergoeding van de NVWA. De ouders van Maurycy hebben een eigen bedrijf. Door de impact van het verlies van hun zoon hebben ze weinig kunnen werken en zijn ze veel inkomsten misgelopen.

Schikking

Hoogleraar privaatrecht Ivo Giessen schat in dat een aansprakelijkheidsstelling kans maakt. "Rechters zijn terughoudend bij toezichthouders zoals de NVWA, maar dit is geen kansloze zaak. Er was een concrete klacht over de speelhal, anders ga je daar niet langs voor een inspectie. En daarop heeft men niet doorgepakt. Dat kan worden gezien als onzorgvuldig handelen", zegt Giessen. "Als ik advocaat van de NVWA was dan zou ik aan tafel gaan zitten voor een schikking", voegt hij toe.

Video: 'Er wordt gespeeld met levens van kinderen'