Ga naar de inhoud
Nederland

Wonderkind Laurent (8) slaagt voor gymnasium: 'Hij kan nieuwe Einstein worden'

Laurent Simons met zijn gymnasiumdiploma, omringd door de directie en leraren van zijn middelbare school. Beeld © Privéfoto

Zijn meeste leeftijdsgenootjes zitten nog in groep 4 of 5 van de basisschool. De 8-jarige Laurent Simons is al een stapje verder. Of nou ja, een behoorlijk stukje verder. Laurent is erin geslaagd zijn middelbare schooldiploma te halen.

Laurent, kind van een Belgische vader en een Nederlandse moeder, nam gisteravond zijn gymnasiumdiploma in ontvangst op het Sint-Jozef Humaniora in Brugge. Het waren achttien fantastische maanden. Laurents middelbare schoolcarrière duurde namelijk niet langer dan anderhalf jaar.

"We zijn ongelofelijk trots", zegt zijn vader Alexander tegen RTL Nieuws. "Aan het begin heeft hij nog wat administratieve vertraging opgelopen, anders had het misschien zelfs nóg sneller kunnen gaan."

'Veel aanbiedingen uit binnen- en buitenland'

Het ligt voor de hand dat Laurent komend academisch jaar begint met een studie aan de universiteit. Welke universiteit is nog niet zeker. "We zijn ons nog een beetje aan het oriënteren", zegt Alexander. "We krijgen best veel aanbiedingen uit binnen- en buitenland. In de vakantie laten we alles rustig bezinken. Laurent kan dan rustig nadenken over wat hij wil."

Zijn vader verwacht dat Laurent kiest voor een carrière in de wetenschap. "Mensen zeggen dat Laurent de nieuwe Einstein of Newton kan worden. Eerst wilde hij geneeskunde studeren, maar waarschijnlijk wordt het wiskunde, natuurkunde of scheikunde. Of een combinatie van verschillende studies."

'Laurent trekt zijn eigen plan'

"We hopen dat onze zoon België en Nederland op den duur trots kan maken. Maar wat hij ook kiest, we merken het vanzelf", zegt Alexander. "Laurent trekt zijn eigen plan. Dat vraagt om enige flexibiliteit van ons als ouders. Maar ja, het is je zoon. Dus dat doe je met alle liefde."

Waarschijnlijk gaat Laurent aan de slag bij een universiteit in Nederland of België. Het buitenland is nog te ver. "Laurent is opgevoed door zijn opa en oma. Ik denk niet dat hij zonder hen kan", zegt zijn vader.

Studeren aan een prestigiueze universiteit in het buitenland is zodoende nog iets voor de toekomst. "Laurent is nog jong. Misschien komt dat nog", zegt zijn vader.

Al laat de toekomst van zijn zoon zich lastig voorspellen. "Waar we over zes maanden zijn is nu nog onduidelijk. We kunnen niets voorspellen met Laurent, laat staan wat hij gaat doen als hij straks is afgestudeerd."

Meer op rtlnieuws.nl: