Ga naar de inhoud
Nederland

Giftige afvalstoffen chemiebedrijf Chemours in lucht, grond en water

De fabriek van Chemours in Dordrecht. Beeld © ANP

De mogelijk kankerverwekkende stoffen die chemiebedrijf Chemours gebruikt bij zijn GenX-technologie, komen via afval in de lucht, grond en water terecht. Het bedrijf in Dordrecht heeft er onvoldoende zicht op waar deze zogeheten FRD-stoffen inzitten.

Chemours informeert afvalverwerkers en -transporteurs ook niet dat de stoffen in het afval zitten, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die deed onderzoek naar de verwerking van afval van het bedrijf op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Omwonenden bezorgd

Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt. Waar precies de FRD-uitstoot plaatsvindt en in welke mate, kan de inspectie op basis van de beschikbare informatie niet zeggen. De ILT heeft niet gekeken of wetten en regels zijn overtreden.

Omwonenden maken zich zorgen over de veiligheid van de stoffen die Chemours gebruikt. De ILT kan naar aanleiding van dit onderzoek geen uitspraken doen over de veiligheid. "Maar duidelijk is wel dat deze stoffen niet terecht horen te komen in de lucht, grond en het water", zegt een woordvoerder.

Meer op rtlnieuws.nl: