Rotterdammer Johan Muurlink gokt dat hij momenteel dagelijks dertig tot veertig kinderen op twee scholen in de wijk Bloemhof van lunch voorziet. "In het begin reageerde niemand op mijn mails of wat dan ook. Dan krijg je wel even het deksel op je neus."
Dat armoede opeens heel dichtbij kan komen, merkte Johan toen hij zo'n anderhalf jaar geleden met de juffrouw van zijn zoontje stond te praten. Door het raam van de klas zag hij hoe zijn jongen zijn brood deelde met een klasgenootje. "Hij zag dat ik keek en kwam naar me toe. 'Dat vind je toch wel goed, papa?' Natuurlijk vond ik dat goed. 'Ik ben heel trots op je', zei ik tegen hem."
Altijd brood
Naast trots voelde Johan zich ook onrustig. Het bleef door zijn hoofd spoken dat klasgenoten van zijn zoon blijkbaar geen eten meekregen van huis voor tussen de middag. "Daarom ben ik langs de directeur gegaan. 'Het zijn er meer dan je denkt, Johan', zei hij. Zoek jij uit hoeveel, zei ik tegen hem, dan ga ik bedenken wat ik eraan kan doen."
Twee dagen van peinzen en woelen later dacht Johan: 'Dit kan ik niet toelaten. Ik ga ervoor zorgen dat er altijd brood is'. Eerst betaalde hij dat uit eigen zak, maar dat kleine spaarpotje verdween wel heel snel. "Toen heb ik het op Facebook gezet. Familie en vrienden aangesproken." Een vriendin gaf hem tips: leg uit wat je doet, vraag duidelijk om wat je nodig hebt.
Grote vrieskist
"In het begin heb ik wel vijftig mails gestuurd", zegt Johan. "Naar Unilever, naar Klootwijk, maar van alle grote bedrijven kreeg ik nul op het rekest. Dan krijg je wel even het deksel op je neus. Gelukkig zeiden winkeltjes uit de buurt: Johan, we gaan je helpen met het brood." Zijn buren zijn sinds het begin betrokken en via zijn donatiepagina komt ook gestaag geld binnen.
Langzaam ging zijn project Niet Graag Een Lege Maag lopen, is ook te zien in deze reportage van de regionale omroep RTV Rijnmond. Een bakker levert hem inmiddels elke twee weken vers zuurdesembrood. Van iemand die anoniem wil blijven, kreeg hij een donatie om een grote vrieskist te kunnen kopen en een stichting op te richten. Daar is hij nu druk mee bezig; zelf wordt hij voorzitter, een penningmeester is er ook al, alleen de secretaris ontbreekt nog.
Meer dan genoeg
In het begin smeerde Johan de boterhammen thuis, in de keuken. Sinds een week heeft hij een eigen kamer in het buurtcentrum. Genoeg ruimte voor de vriezer, de koelkast en opbergruimte voor alle potten broodbeleg. Inmiddels smeert hij dus voor enkele tientallen kinderen brood, op twee scholen. In overleg met trainees van de gemeente Rotterdam stuurt hij nu mails naar andere basisscholen, of daar ook behoefte is aan zijn brood.
Daar heeft hij bewust mee gewacht. "Ik heb nu echt meer dan genoeg", zegt Johan. "Vandaar dat ik er andere scholen bij neem. Dat wil ik pas doen als ik zeker weet dat ik ze ook daadwerkelijk een jaar lang van brood kan voorzien. Anders zijn de kinderen er na drie maanden aan gewend en moet ik dan opeens zeggen dat ik geen brood meer heb."
Is hij weleens bang dat er misbruik wordt gemaakt van zijn boterhammen? Dat ouders bewust hun kind geen eten meer meegeven? "De school houdt dat gelukkig goed in de gaten. We hebben dat ook al een aantal keren besproken."
Geen politiek spelletje
Een paar jaar geleden kreeg de Rotterdammer een hartaanval. Anderhalf jaar geleden wéér. "Sindsdien doe ik niks meer." Alleen het brood smeren, langsbrengen, bedrijven benaderen en de Facebookpagina beheren. "De mensen een beetje betrokken houden." Ook al wordt er nu een stichting opgericht, Johan wil het zelf in de hand houden. "Dan heb ik iets om handen. Plus, het is iets moois."
Een Rotterdamse politieke partij die zijn project wel wilde verwerken in hun verkiezingsprogramma, daar stak hij snel een stokje voor. "Het is geen politiek spelletje. Ik ben ook helemaal niet belangrijk in dit verhaal, Johan Muurlink doet er niet toe. Het gaat om de kinderen."
Ruim een miljoen Nederlanders leven in armoede
De groep die langdurig onder de armoedegrens zit, groeit nog steeds. Maar waar ligt die armoedegrens dan precies en wanneer zit je langdurig in armoede?
Meer op rtlnieuws.nl: