Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Speciale training hielp brandweer niet bij fataal Tesla-ongeluk

07 september 2016 17:17 Aangepast: 30 juli 2017 11:30
De plek van het ongeluk in Baarn. Beeld © ANP

De brandweer in Baarn heeft in juni nog een training gehad in het omgaan met elektrische auto's. Desondanks konden de hulpverleners vanochtend vroeg niet nagaan of een verongelukte Tesla onder hoogspanning stond.

Dat komt doordat de knop waarmee de stroom in de wagen kan worden onderbroken, bij het ongeluk zo zwaar beschadigd raakte dat uitschakelen niet mogelijk was. Als gevolg daarvan duurde het acht uur voordat het lichaam van de omgekomen bestuurder, een 53-jarige man uit Hilversum, kon worden geborgen.

Anders optreden

Had hij nog geleefd, dan was er beslist anders opgetreden. Dat zei een brandweerwoordvoerder vanmiddag op een persconferentie in Baarn. "Bij een ongeluk waarbij een slachtoffer nog in leven is, doen we alles om hem eruit te krijgen. Ook als dat risico's voor onszelf met zich meebrengt."

Omdat het slachtoffer al was overleden, bleef direct ingrijpen uit. Dat had niet alleen te maken met de eigen veiligheid, zei de woordvoerder, maar ook met de toestand waarin de Tesla zich bevond. In de auto zou volgens ooggetuigen een half uur brand hebben gewoed. De hulpverleners wilden het slachtoffer 'op een nette manier uit de auto halen'.

Onder hoogspanning

Een woordvoerder van Tesla zegt tegen RTL Nieuws dat er 'eenvoudige manieren zijn om te onderzoeken of een auto onder hoogspanning staat'. Mogelijk wist de brandweer in dit geval niet hoe dat kon worden nagegaan.

Tesla laat weten de plek van het ongeluk altijd te bezoeken. "We kijken dan of we er iets van kunnen leren." De Rijksdienst voor het Wegverkeer wacht af wat de onderzoeken van de politie en Tesla opleveren. De dienst onderneemt nog geen actie tegen Tesla.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore