Nederland

Rutte wist wel van belastingdeal met 'een bedrijf'

26 juni 2018 14:00 Aangepast: 26 juni 2018 14:52
Rutte tijdens het vragenuur in de Kamer op 19 juni. Beeld © ANP

Premier Rutte wist tóch van een deal tussen de Belastingdienst en een niet nader genoemd bedrijf over dividendbelasting. Eerder ontkende hij daarvan op de hoogte te zijn.

Vorige week werd Rutte in het vragenuurtje het vuur aan de schenen gelegd, nadat hij tot grote ergernis van zijn collega's eerst niet kwam opdagen. Op de vraag van PvdA-fractielid Lodewijk Asscher of hij op de hoogte is of was van vaststellingsovereenkomsten over de dividendbelasting, antwoordde hij 'nee'.

Nu moet hij daar toch op terugkomen: in een brief aan de Tweede Kamer laat hij weten navraag te hebben gedaan en te concluderen dat hem in 2014 een stuk was toegestuurd 'waarin wordt ingegaan op de structuur van een bepaalde onderneming'.

'Niet voorbarig, maar onjuist'

Daarin werd uitgelegd hoe de Belastingdienst duidelijkheid gaf over 'de fiscale gevolgen van een bepaalde vennootschapsstructuur'. Dat komt neer op een vaststellingsovereenkomst, waarmee bedrijven van de fiscus vooraf duidelijkheid krijgen over hoeveel belasting zij moeten afdragen. 

Om welk bedrijf het gaat, wil Rutte niet melden. De vragen van vorige week waren specifiek gericht op de deal die gesloten is met Shell, waarover de Kamer vanmiddag een vertrouwelijke, technische briefing krijgt.

Lees ook: Kamer in december nog geïnformeerd over 'geheime' constructie Shell

Rutte's ontkenning in het vragenuurtje was 'voorbarig', stelt hij nu. Verschillende Kamerleden reageren verontwaardigd: Lilian Marijnissen noemt het 'een gênante vertoning' en Kamerlid Henk Nijboer beschrijft Rutte's reactie als 'niet 'voorbarig' maar onjuist.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore