Nederland

Blok: Macedonië en Albanië nog niet klaar voor EU

26 juni 2018 12:29
(Vlnr) De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josepp Borrell, EU-vicepresident Frans Timmermans en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok tijdens de EU-vergadering in LUxemburg. Beeld © EPA

Voor Macedonië en Albanië is toetreding tot de Europese Unie, als het aan Nederland ligt, nog ver weg. Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zijn de landen er nog niet klaar voor.

En daarmee gaat hij in tegen een ruime meerderheid van de EU-landen die wel het gesprek met Macedonië en Albanië aan willen gaan over de toetreding.

Noodzakelijke consensus

Net als Nederland houden ook Frankrijk en Denemarken de boot af. En dat is tegen het zere been van Duitsland, dat Frankrijk en Nederland oproept om de 'noodzakelijke consensus' niet in de weg te staan.

Wij moeten ons er allemaal van laten overtuigen dat het gaat om een startpunt van een lange en moeilijke weg, en geen eindpunt, zegt de Duitse minister Michael Roth.

Uithoudingsvermogen tonen

Maar Blok wil eerst vooruitgang zien 'op het vlak van de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie'. "Dit zijn extreem belangrijke onderwerpen", zegt hij. Het is belangrijk dat ze eerst uithoudingsvermogen hebben getoond, vindt Blok. "Ik hoop dat het op een dag mogelijk is."

De Europese Commissie stelde in april voor de toetredingsonderhandelingen met beide kandidaat-lidstaten te beginnen. Ze hebben daarvoor volgens Brussel voldoende vooruitgang geboekt, hoewel er nog een lange weg te gaan is, onder meer rond corruptie- en misdaadbestrijding.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore