Nederland

Vliegtuigbemanning heeft grotere kans op kanker

26 juni 2018 14:50 Aangepast: 28 juni 2018 11:18
Cabinepersoneel heeft een grotere kans om kanker te krijgen. Beeld © ANP

Stewardessen en piloten hebben een grotere kans om kanker te krijgen. Vooral de kans op huidkanker bij vliegtuigpersoneel is groter dan normaal.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Harvard. De onderzoekers vergeleken de gezondheid van een gemiddelde Amerikaan met de gezondheid van vliegtuigpersoneel uit dezelfde leeftijdsgroep. De onderzoekers concluderen dat die laatste groep een hoger risico heeft op onder meer tumoren in de borst. Ook heeft cabinepersoneel een grotere kans op baarmoeder-, baarmoederhals-, darm- en schildklierkanker. 

Huidkanker

Het meest opmerkelijk is de verhoogde kans op huidkanker. Vliegtuigbemanning heeft twee keer zo veel kans om melanomen, een vorm van huidkanker, te krijgen dan gewone Amerikanen. Daarbij hebben vrouwen vier keer meer kans om andere vormen van huidkanker te krijgen dan de gemiddelde Amerikaan van dezelfde leeftijd. 

De kankercijfers zijn volgens de onderzoekers opvallend, want over het algemeen heeft de beroepsgroep een goede gezondheid. Relatief weinig cabinepersoneel rookt namelijk of is zwaarlijvig.

De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat vliegtuigbemanning een grotere kans heeft op alle onderzochte soorten kanker:

  • borstkanker (3,4 procent bij bemanning, 2,3 procent gemiddeld)
  • baarmoederkanker (0,15 procent bij bemanning, 0,13 procent gemiddeld)
  • baarmoederhalskanker (1,0 procent bij bemanning, 0,7 procent gemiddeld)
  • darmkanker (0,47 procent bij bemanning, 0,27 procent gemiddeld) 
  • schildklierkanker (0,67 procent bij bemanning, 0,56 procent gemiddeld)

In het onderzoek is aan het vliegtuigpersoneel gevraagd of zij ooit gediagnosticeerd zijn met kanker, maar niet wanneer die diagnose is gesteld. Het is dus niet duidelijk of dat voor hun baan in de luchtvaart was, maar hier hebben de onderzoekers rekening mee gehouden in de resultaten. 

Waar komt dat door?

De onderzoekers kunnen geen precieze oorzaak aanwijzen van de verhoogde kans op kanker. Een mogelijke oorzaak kan de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen zijn, bijvoorbeeld de vervuiling van cabinelucht door lekkage van chemische stoffen via het airconditioningsysteem. De stoffen zijn bijvoorbeeld afkomstig van motorolie.

Volgens Michael Hauptmann van het Antoni van Leeuwenhoek heeft vrouwelijk luchtvaartpersoneel dat veel vliegt op internationale vluchten inderdaad een grotere kans op melonoom huidkanker, maar is er tot op heden nog geen oorzaak vastgesteld, bijvoorbeeld met radioactieve straling.

"Maar de verhoogde kans op kanker kan ook veroorzaakt worden door een verstoord slaapritme door nachtvluchten. De oorzaak is nu niet aan te wijzen." 

De onderzoekers van Harvard adviseren ook om onderzoek te doen naar de oorzaken van de verhoogde kans op kanker bij vliegtuigbemanning.

Data nodig

Birte Nelen zit namens FNV Cabine in de Nationale Adviescommissie Cabinelucht. Zij proberen een Europees protocol voor gezondheidsklachten door vliegen en een Europees registratiesysteem van de grond te krijgen. Die registratie vindt nu alleen plaats bij inidivuele vliegtuigmaatschappijen.

Volgens Nelen toont het onderzoek aan hoe belangrijk het registreren van gezondheidsklachten door vliegen is. "Met die data kunnen we uiteindelijk onderzoek doen, bijvoorbeeld naar kanker bij vliegtuigpersoneel."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore