Nederland

Veel meisjes in gesloten jeugdzorg na seksueel geweld

26 juni 2018 09:51 Aangepast: 26 juni 2018 12:10
Beeld © Thinkstock

Veel meisjes die in de gesloten jeugdzorg verblijven, zitten daar omdat ze te maken hebben gehad met seksueel geweld.

Het ging in 2016 om zeker 85 procent van de meisjes in de gesloten hulp, omgerekend 680 meisjes. Jongens komen amper in de gesloten hulp na seksueel geweld.

Ernstige gedragsproblemen

Dat blijkt uit een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar. Omdat het onderzoek veel tijd kostte, is 2016 het meest recente jaar. 

Gesloten jeugdhulpinstellingen zijn bedoeld voor jongens en meisjes met ernstige gedragsproblemen.

Juiste hulp

Doel van het onderzoek van de Nationaal Rapporteur was om uit te vinden welke hulp kinderen ontvangen als slachtoffer van seksueel geweld. Dat wordt nu niet geregistreerd. Bolhaar adviseert de overheid om dit beter bij te houden, om erachter te komen of jonge slachtoffers de juiste hulp krijgen.

De Nationaal Rapporteur vindt het 'heftig dat van een bijzonder groot aantal kinderen de problematiek na seksueel geweld dusdanig oploopt dat hun vrijheid wordt beperkt door opname in een gesloten instelling'.

Ernstig seksueel geweld

De reden dat slachtoffers van seksueel geweld in een gesloten jeugdzorginstelling zitten, kan Bolhaar niet zeggen. Hij wil hier meer onderzoek naar. Het zou voor een deel kunnen gaan om seksuele uitbuiting door loverboys, die de meisjes in hun greep willen houden. Toch verklaart dit niet het hoge aantal, zegt een woordvoerder.

Uit het onderzoek blijkt ook dat naar schatting elk jaar zo'n 20.000 kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar te maken krijgen met ernstig seksueel geweld, zoals verkrachting. Dat aantal is de laatste vier jaar afgenomen. Hoewel dat een goed teken is, denkt Bolhaar dat vormen van seksueel geweld via internet nu vaker voorkomen. Hij pleit ook hier voor meer onderzoek.

Jamilla zat in een gesloten jeugdinrichting:

Jamilla deed niets strafbaars, maar was onhandelbaar. Daarom kwam ze in een gesloten inrichting terecht: "Ik schopte tegen alles aan."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore