Nederland

Mark Rutte over aanval op Telegraaf: 'Klap in het gezicht van de democratie'

26 juni 2018 08:57 Aangepast: 26 juni 2018 09:01
Schade aan het Telegraafgebouw in Amsterdam. Beeld © ANP

"Een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie." Zo noemt premier Mark Rutte de vermoedelijke aanval met een bestelbusje op het pand van De Telegraaf. Rutte spreekt van een gerichte actie.

"Er is nog veel onduidelijk, maar we zijn alert en waakzaam en de politie doet er alles aan om de dader(s) te pakken", schrijft Rutte op Twitter. Hij heeft vanochtend met Telegraafhoofdredacteur Paul Jansen gebeld om hem en andere medewerkers sterkte te wensen.

Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) noemt de aanval 'schokkend en zeer verontrustend'. Haar GroenLinks-collega Zihni Özdil wijst erop dat 'een aanslag op de media een aanslag is op onze democratie'.

'Volstrekt onacceptabel en verwerpelijk'

De Telegraaf en GroenLinks zijn niet echt twee handen op één buik, maar 'dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel en verwerpelijk', twittert Kamerlid Tom van der Lee. Ook al 'is het bepaald niet mijn lijfblad'.

Vanochtend rond 4.00 uur reed een bestelbus door de pui van het pand aan de Basisweg in Amsterdam en vloog in brand. De vlammen kwamen tot zeker 14 meter hoog. De brandweer had het vuur snel geblust. Veel ruiten zijn gesneuveld.

Bestuurder is spoorloos

De bestuurder van de uitgebrande bestelauto is spoorloos. Hij vluchtte samen met een handlanger in een Audi met hoge snelheid richting het centrum.

De auto vloog na de aanrijding in brand

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore