Nederland

Leverancier lijkt arts te omzeilen bij advies bloedglucosemeter diabetespatiënten

25 juni 2018 13:45 Aangepast: 25 juni 2018 21:27
Beeld © Getty Images

"Het gebruik van een bloedglucosemeter verschilt van persoon tot persoon. Jouw arts kan het beste bepalen welke geschikt voor jou is." Dat zegt Olof King, voorzitter van Diabetesvereniging Nederland. Hij reageert op een actie van een leverancier van medische producten die diabetespatiënten ervan probeert te overtuigen een andere bloedglucosemeter aan te schaffen.

Het overkwam Esther Döll uit Amersfoort. Zij is diabetespatiënt en gebruikt dagelijks een Accu-Chek Mobile om haar bloedglucosewaarde te bepalen.

Overlegd met behandelaar

Ze was dan ook verbaasd dat niet haar dokter, maar Mediq Diabetes Direct, een onlineleverancier van medische producten, opperde dat ze een andere bloedglucosemeter nodig had. Het bedrijf liet Döll in een e-mail weten dat er was overlegd met haar behandelaar.

De arts en de leverancier zouden samen ook al hebben besloten welk product dat moest worden. "Nee, ik heb vervolgens niets van mijn behandelaar gehoord," zegt Döll.

Regels overtreden

Het ministerie van VWS laat weten dat het er inderdaad op lijkt dat het bedrijf de regels heeft overtreden. Voor het verstrekken van bloedglucosemeters zijn afspraken vastgelegd bij het register van het Zorginstituut Nederland, zegt een woordvoerder.

Mediq Diabetes Direct zegt tegen RTL Nieuws in een reactie dat honderden mensen zijn aangeschreven. "Gewoon omdat het kon," aldus een woordvoerder.

"Minister Bruins heeft onlangs nog een digitale tool gelanceerd waarbij mensen met diabetes en zorgverleners gezamenlijk een goede bloedglucosemeter kunnen kiezen," licht Olof King van Diabetesvereniging Nederland toe. Het bedrijfsleven werkt daar ook aan mee, maar bepaalt dus niet de keuze voor patiënten.

Arts moet leidend zijn

"Met zo’n beïnvloeding als deze wordt geprobeerd de gezondheidszorg goedkoper te maken," zegt diabetesbehandelaar Henk Veeze. "De Accu-Chek Mobile is een wat duurder apparaat. Vandaar dat over vervanging wordt nagedacht. Maar het is ook heel gebruiksvriendelijk, bepaalde patiënten hebben daar echt belang bij. Sommige mensen hebben inderdaad een andere bloedglucosemeter nodig. Maar mijn spreekkamer moet leidend zijn. Artsen kunnen het beste bepalen met welk hulpmiddel patiënten geholpen zijn. Dit raakt een principe."

Excuses en ergernis

Mediq Diabetes Direct heeft inmiddels per brief excuses aangeboden aan de Diabetesvereniging Nederland. Maar Olof King is niet gerustgesteld. Hij constateert dat bedrijven al langer bezig zijn patiënten te beïnvloeden. Bovendien heeft Mediq Diabetes Direct behalve excuses ook zijn ergernis uitgesproken. De zaak heeft wel erg veel aandacht gehad, liet de leverancier informeel weten. De Nederlandse Diabetes Federatie bespreekt deze zaak in augustus met Mediq Diabetes Direct.

Esther Döll is er inmiddels helemaal klaar mee. Ze heeft Mediq Diabetes Direct laten weten dat ze op zoek gaat naar een andere leverancier voor haar hulpmiddelen.

Trillen, duizelig, black-out: dit is een hypo bij diabetespatiënten

Diabetespatiënten worden soms getroffen door een hypo. Maar wat is dat?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore