Nederland

Zwanen die onder de stookolie zitten 'zijn de nacht goed doorgekomen'

25 juni 2018 12:59 Aangepast: 25 juni 2018 14:08
Zwaan besmeurd met olie Beeld © ANP

Het gaat naar omstandigheden goed met de zwanen die worden opgevangen in Vogelklas Karel Schot. Dat laat voorzitter André de Baerdemaker weten. De zwanen zitten onder de stookolie die gisteren uit een bulktanker lekte.

"De zwanen zijn de afgelopen nacht goed doorgekomen. We zorgen ervoor dat de zwanen goed voedsel en medicatie krijgen. Gelukkig hebben we bij ons nog geen dode vogels gezien, maar ik hoor dat elders mogelijk wel overleden dieren zijn aangetroffen", zegt de Baerdemaker. "Ze zijn nu extra kwetsbaar voor infecties. Morgen gaan we beoordelen welke dieren sterk genoeg zijn om te worden gewassen."

Honderden zwanen onder de olie:

Uitgestrekt over een gebied van 10 kilometer zijn besmeurde vogels gevonden. Niet alle zwanen hebben het overleefd.

De Vogelklas werd gisteren overspoeld met zwanen. Minstens 800 zwanen zijn besmeurd met de olie. Niet alle getroffen zwanen kunnen bij de Vogelklas terecht en dus helpt Rijkswaterstaat. "Het is hier een gekkenhuis", zei De Baerdemaker toen. Hij heeft een bestand met 120 vrijwilligers die af en toe helpen. "Ik heb hen verzocht extra diensten te draaien."

Donaties

Rijkswaterstaat helpt met het maken van noodopvangplekken voor de zwanen. Op de parkeerplaats van de Maeslantkering wordt een hospitaal gebouwd waar volgens woordvoerder Anneke Heinecke 500 vogels opgevangen kunnen worden. Dat kan volgens Heinecke morgen klaar zijn.

In de tussentijd blijft het druk bij de Vogelklas en dat is ook in de Nederlandse huiskamers niet onopgemerkt gebleven. Er werd al flink geld gedoneerd en ook kwamen er veel spullen binnen. De Baerdemaker is daar uiteraard blij mee: "Onze financiële man vertelde dat er al duizenden euro's extra gedoneerd zijn." Spullen hebben ze inmiddels niet meer nodig. "Hoe lief we het ook vinden, we hebben nu voldoende."

Niet meteen schoonmaken

Volgens Rijkswaterstaat zitten er nu 240 vogels bij Vogeklas Karel Schot en nog eens 90 bij andere asielen. Als ze binnenkomen, worden ze zeker niet meteen schoongemaakt, vertelde De Baerdemaker gisteren. "Deze dieren hebben veel meegemaakt. Ze zijn besmeurd, gevangen en vervoerd. Als ze hier binnenkomen, zijn ze heel gestrest. De vogels krijgen vloeistoffen om op krachten te komen en ze lopen hier op een vochtopnemende ondergrond. Dat neemt de olie een beetje op."

Als de vogels weer wat bijgekomen zijn, begint het schoonmaken van de veren. "Dat gaan we doen met afwasmiddel, omdat dat vetoplossend werkt en huidvriendelijk is." 

Meer op rtlnieuws.nl:
Groot lek Rotterdam: olie verspreidt zich, zwanen besmeurd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore