Nederland

Nederlands rijbewijs voor 80 euro te koop op Poolse site

25 juni 2018 12:42 Aangepast: 25 juni 2018 13:10
Archiefbeeld.

De VVD wil opheldering van minister Grapperhaus van Justitie over het verspreiden van valse rijbewijzen. Op een Poolse website is voor een bedrag van ongeveer 80 euro een neprijbewijs te bestellen.

Dat ontdekte EenVandaag. Het tv-programma kreeg een vervalst rijbewijs van premier Mark Rutte in handen, besteld door de stichting Chauffeurstoekomst.

De RDW noemt het tegen RTL Nieuws 'zorgelijk' dat criminelen op deze manier rijbewijzen kunnen aanschaffen. Voor niet-geïnformeerde mensen is het pasje niet van echt te onderscheiden.

Bij de RDW zagen ze echter al snel dat het rijbewijs van 'Mark Rutte' nep was. Zo is de foto op een echt rijbewijs in grijs-wit, maar de namaakversie in kleur. Ook scoort het rijbewijs slecht op de acht echtheidskenmerken (zie kader).

Echtheidskenmerken

Zo herken je of een rijbewijs echt is of nep.

  1. Voelbaar reliëf
  2. Multiple Laser Image
  3. Transparant Hologram
  4. Optisch Variabele Inkt
  5. Sealys Edge Sealer
  6. Voelbaar rijbewijsnummer
  7. Sealys Clear Window
  8. Microtekst

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

Opheldering

De VVD wil opheldering van minister Grapperhaus van Justitie. Tweede Kamerlid Foort van Oosten wil dat de website zo snel mogelijk uit de lucht gaat en dat de minister zijn Poolse collega hierop aanspreekt. 

Ook het CNV wil dat Europa harder optreedt tegen het gebruik van neprijbewijzen. Volgens de vakbond kunnen Nederlandse controleurs niet in buitenlandse systemen zien of een rijbewijs wel echt is. "Dat geeft incompetente buitenlandse chauffeurs ruim baan, wat zorgt voor ongewenste en levensgevaarlijke situaties op de Europese en Nederlandse wegen'', zegt CNV.

Meer op rtlnieuws.nl:
Journalist koopt Syrisch paspoort voor Mark Rutte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van