Nederland

Uitstel van betaling voor kledingketen Men at Work

25 juni 2018 12:09 Aangepast: 25 juni 2018 17:18

Kledingwinkelketen Men At Work heeft uitstel van betaling gekregen. Bewindvoerder Evert Baart onderzoekt de mogelijkheden om het bedrijf en de 425 werknemers te behoeden voor een faillissement.

Vorige week werd al duidelijk dat er problemen waren bij Men at Work: de webwinkel werd gesloten en verschillende winkels begonnen aan een opheffingsuitverkoop. De keten, die bestaat uit 27 winkels in Nederland en 3 in België, leidt al langer een kwakkelend bestaan.

Kwakkelend bestaan

Men at Work werd in 1995 opgericht door ondernemer Marcel van Gelderen, met een eerste winkel in Eindhoven. Het bedrijf werd in twaalf jaar uitgebouwd tot een keten van 38 winkels in Nederland en vier in België.

In 2007 verkocht Van Gelderen de keten aan de investeringsmaatschappij ZBG Capital. Daarmee kwam de oprichter terecht in de Quote 500. In de meest recente versie van de rijkenlijst staat hij met een geschat vermogen van 85 miljoen euro op plaats 404. 

Wisselling van eigenaren

Onder de nieuwe eigenaar groeide Men at Work door tot zestig vestigingen in 2009. Maar omdat de keten gigantische verliezen boekte, wilde investeerder ZBG uiteindelijk van het bedrijf af. In 2012 kocht Van Gelderen 51 winkels terug, samen met directeuren Mark Hommelberg en Peter Roelofs.

In 2013 verkochten zij een groot belang in Men at Work aan modegigant Varova Fashion Group, bekend van merken als Gsus, JC Rags en Sissy Boy. Opnieuw was de bedoeling dat het bedrijf onder de vleugels van Varova kon groeien.

Krimp

In werkelijkheid kromp het bedrijf de afgelopen jaren. Het aantal winkels daalde tot 31. Volgens zakenblad Quote werd in 2016 een verlies van ruim 12 miljoen euro geleden. Begin 2017 kondigde directeur Hommelberg aan te vertrekken, omdat de integratie met Varova succesvol zou zijn afgerond.

Hommelberg erkende dat Men at Work drie moeilijke jaren had beleefd, maar volgens hem waren de vooruitzichten goed. "Het grootste voordeel is, dat we onderdeel uitmaken van Varova. Zonder zo'n krachtige moeder was het een heel wat lastiger verhaal geworden."

Banden verbroken

Opmerkelijk genoeg werden de banden met die krachtige moeder later dat jaar verbroken. In september 2017 kocht oprichter Van Gelderen Men at Work namelijk voor één euro terug van Varova. De rest van Varova werd later dat jaar overgenomen door investeringsmaatschappij Standard Investments, dat vervolgens verschillende modemerken doorverkocht.

Ondanks het dramatische verleden van forse verliezen zou Men at Work als zelfstandige modeketen volgens Van Gelderen toch kansen hebben. In september sprak hij zijn vertrouwen uit "over de kansen en groeimogelijkheden van Men at Work in het huidige retaillandschap."

Financiële problemen

Begin deze maand schreef vakwebsite RetailNews echter dat de modeketen met financiële problemen kampte. Vorige week meldde RTL Z dat het bedrijf zijn webwinkel sloot. Volgens lokale media hield een deel van de 30 winkels, bijvoorbeeld in Dordrecht en Enschede, al opheffingsuitverkoop.

Vandaag blijkt dat de rechtbank Oost-Brabant het bedrijf vrijdag uitstel van betaling heeft verleend. Evert Baart, die is aangesteld als bewindvoerder, zoekt momenteel naar mogelijkheden het bedrijf voort te zetten, en een faillissement te voorkomen.

Interesse in voortzetting

"Er hebben zich al een aantal partijen aangediend, die interesse in een voorzetting hebben", aldus een woordvoerster van Baart. Zij kan niets zeggen over de identiteit van de belangstellenden, of dat Van Gelderen daarbij zit.

Zij benadrukt dat van de enkele winkels die een opheffingsuitverkoop houden, al vóór de uitspraak van de surseance duidellijk was dat zij zouden sluiten. "De rest van de winkels blijft tot nader order gewoon open." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore