Op oudejaarsdag 2015 valt de dan 4-jarige kleuter Maurycy Biernacki van een luchtkussen tijdens een uitje met zijn buitenschoolse opvang in een binnenspeeltuin in het Noord-Hollandse Grootebroek. Maurycy valt bijna drie meter naar beneden en komt met zijn hoofd op een betonnen vloer met een dun laagje kunstgras terecht. Hij overlijdt enkele dagen later. Zijn fatale val had voorkomen kunnen worden. Een reconstructie.
2011: Opening Fun4Kids

In 2011 openen de eigenaren van partycentrum Happy Days in Grootebroek een binnenspeeltuin. In de hal, die de naam Fun4Kids krijgt, staan diverse speeltoestellen voor kleine kinderen.
20112 oktober 2013: NVWA-inspectie
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krijgt een klacht over de veiligheid van de binnenspeeltuin bij Happy Days. De klacht is serieus genoeg voor een inspectie. Op 2 oktober 2013 bezoekt een inspecteur daarom de speelhal.
Hij constateert dat geen van de aanwezige attractie- of speeltoestellen een goedkeuringscertificaat heeft.
Zo'n certificaat is verplicht, omdat je anders niet weet of een toestel veilig is. Ook moeten ondernemers per speeltoestel een soort logboek bijhouden. Die blijken bij Happy Days niet voorhanden.
Op een los net van de ballenbak na, worden door de NVWA verder geen fysieke tekortkomingen opgemerkt aan de speeltoestellen.
2 oktober 20134 september 2014: Waarschuwing
Door een fout van de NVWA krijgt de eigenaar van Happy Days pas elf maanden na de inspectie een brief met de bevindingen. Het leidt tot een waarschuwing. De eigenaar moet van al zijn speeltoestellen vóór 31 oktober 2014 de goedkeuringscertificaten aanleveren bij de NVWA.
4 september 201415 februari 2015: Val Breanne (5)
Op 15 februari 2015 mag de dan 5-jarige Breanne voor het eerst zonder haar ouders naar een kinderfeestje. Het feestje is van korte duur. Ze valt bij Happy Days van het luchtkussen, waar later ook Maurycy vanaf zal vallen, en loopt een hersenschudding op.
Moeder Eline van Leeuwen haast zich naar de speelhal en constateert meteen dat er van de veiligheid op het springkussen weinig deugt.
Eline wil koste wat kost voorkomen dat andere kinderen hetzelfde overkomt als haar dochter Breanne. Ze besluit in gesprek te gaan met de eigenaren van Happy Days. Het is een 'goed gesprek' volgens Eline. Volgens haar belooft Happy Days zelfs dat ze het luchtkussen weg zullen halen.
Happy Days stelt echter dat ze in het gesprek enkel hebben aangegeven nog eens naar de veiligheid te kijken.
Feit is dat het luchtkussen meer dan een half jaar later nog altijd in de speelhal staat.
15 februari 201531 december 2015: Fatale val Maurycy
Op oudejaarsdag 2015 gebeurt dat waar Eline van Leeuwen zo bang voor is. Het gaat opnieuw mis bij Happy Days. Deze keer met fatale gevolgen. De 4-jarige Maurycy Biernacki is die dag bij buitenschoolse opvang Small Steps. 's Middags staat er een uitstapje naar de Fun4Kids-hal bij Happy Days op het programma.
In de speelhal is het rustig. Een relatief onervaren medewerker, zonder EHBO, is aangewezen voor het toezicht op de spelende kinderen. Daarnaast is één begeleidster van Small Steps in de hal als het mis gaat.

Maurycy beklimt net als veel andere kinderen het opblaasbare toestel waar de dochter van Eline van Leeuwen eerder vanaf viel. Hij klimt op de rand en vervolgens zien de aanwezigen hem van een hoogte van ongeveer drie meter naar beneden vallen.
Maurycy valt met zijn hoofd op de betonnen vloer, waar enkel een dunne kunstgrasmat op ligt. Meteen is duidelijk dat het goed mis is. De bedrijfsleider van Happy Days wordt gealarmeerd en verleent assistentie tot de ambulance is gearriveerd.
31 december 20151 januari 2016: fout, fout, fout
Een inspecteur van de NVWA komt naar aanleiding van het ongeval met Maurycy poolshoogte nemen bij de speelhal in Grootebroek. Hij vindt - in tegenstelling tot zijn collega in 2013 - de ene na de andere tekortkoming.
De inspecteur stelt dat het luchtkussen dat Maurycy, Breanne en veel meer jonge kinderen al jaren gebruiken als glijbaan helemaal niet gemaakt is als glijbaan. Het kussen is een zogeheten Afmat Race.

In de gebruikshandleiding staat dat deze alleen gebruikt mag worden voor personen vanaf 8 jaar. Ook mag het toestel alleen onder toezicht worden betreden en dienen deelnemers niet glijdend, maar via een net naar beneden te gaan. Een net dat niet meer aanwezig is bij het kussen van Happy Days.
Volgens de inspecteur heeft Happy Days ook niet gezorgd voor voldoende valdemping aan de zijkant. De kunstgrasmat op het beton waarop Maurycy viel, is veel te beperkt. Ook stelt de inspecteur vast dat de rand waar Maurycy op wist te klimmen veel te laag is voor een luchtkussen dat ruim vier meter hoog is. De ballenbak naast het luchtkussen stond ook nog eens te dichtbij.
1 januari 20169 januari 2016: Maurycy overlijdt
Als gevolg van zijn val overlijdt Maurycy enkele dagen na het ongeval op de kinder intensive care in het VU medisch centrum in Amsterdam. Zijn familie verslagen achterlatend.
Vader en moeder zijn nog altijd kapot van verdriet. Oom Vincent Pover, die elk weekend met zijn neefje was, doet een poging om het verdriet van de familie onder woorden te brengen.
9 januari 201625 februari 2016: Vals certficaat
Het goedkeuringscertificaat van het speeltoestel dat de eigenaar van Happy Days na het ongeval heeft overhandigd aan de NVWA is ongeldig.
Het getoonde certificaat blijkt van een ander speeltoestel te zijn. Met een pen is op het certificaat een ander serienummer, het bouwjaar 2006 en 'Happy Days' bijgeschreven.
Keuringsinstantie Vinçotte laat de NVWA weten nooit een certificaat van goedkeuring te hebben gegeven voor het toestel waar Maurycy vanaf viel. Opmerkelijk is dat de NVWA dit niet al bij de inspectie in 2013 heeft vastgesteld.
De fabrikant van het luchtkussen, Sidijk BV, blijkt in 2006 nog zes dezelfde kussens op de markt te hebben gebracht. Net als het kussen bij Happy Days waren deze allemaal niet goedgekeurd en werd er door de fabrikant een fout certificaat van een wel gekeurd ander type kussen bijgeleverd.
De eigenaar van Happy Days krijgt voor het in bezit hebben van een niet gekeurd speeltoestel een boete en zegt het kussen te willen vernietigen. Sidijk besluit in overleg met de NVWA ook de zes andere kussens van hetzelfde type terug te roepen.
25 februari 20165 juni 2018: OM gaat vervolgen
Het Openbaar Ministerie laat na uitgebreid onderzoek weten dat naar aanleiding van het fatale ongeval met Maurycy diverse partijen vervolgd worden.
Zowel buitenschoolse opvang Small Steps als partycentrum Happy Days zullen worden vervolgd op verdenking van dood door schuld. Dat geldt ook voor drie van hun medewerkers.
5 juni 201827 juni 2018: familie stelt NVWA aansprakelijk
Naar aanleiding van het onderzoek van RTL Nieuws en kritiek van deskundigen op de handelswijze van de toezichthouder stelt de familie de NVWA aansprakelijk voor het overlijden van Maurycy. De ouders willen een schadevergoeding.
Volgens veiligheidsexperts heeft de NVWA flinke steken laten vallen. Als zij bij haar eerste inspectie in 2013 namelijk beter had opgelet, had het luchtkussen waar Maurycy op 31 december 2015 vanaf viel niet meer in de hal gestaan.
27 juni 2018Reacties van betrokken partijen
NVWA
In een eerste reactie op de reconstructie van RTL Nieuws erkent de NVWA dat ze vóór het ongeval met Maurycy inspecties heeft uitgevoerd bij Happy Days. De conclusie dat er zaken fout zijn gegaan onderschrijft zij niet. "RTL beweert dat de NVWA al in 2013 wist dat het luchtkussen waarmee later het ongeval plaatsvond niet goedgekeurd was, maar dat de NVWA verzuimde om het toestel vervolgens buiten gebruik te stellen. Daarnaast zou de NVWA gebreken aan het speeltoestel bij de inspectie van 2013 over het hoofd hebben gezien. Dat is onjuist."
Wel zegt de toezichthouder de zaak nog eens onder de loep te nemen. Dan blijkt op 3 september 2018, ruim twee maanden na de reconstructie van RTL Nieuws, dat er wel degelijk fouten zijn gemaakt. De NVWA moet alsnog door het stof en erkent in een verklaring aansprakelijkheid voor de dood van Maurycy. Ook de eerdere reactie op de reconstructie wordt met excuses ingetrokken.
De familie van Maurycy krijgt een schadevergoeding. De minister laat alsnog onafhankelijk onderzoek doen naar de gang van zaken. In dat onderzoek worden ook andere misstanden in de springkussenbranche nader tegen het licht gehouden.
Happy Days
De advocaat van Happy Days laat weten gedurende het onderzoek van het OM en de behandeling van de strafzaak niet te willen reageren. Die behandeling staat gepland voor het voorjaar van 2019.
Sidijk BV
"Naar wij vermoeden heeft de vorige eigenaar van Sidijk BV een variant, een aangepaste versie, laten keuren en het daarvoor afgegeven certificaat gebruikt voor dit model (het toestel van Happy Days is verkocht door de vorige eigenaar van Sidijk BV). Ik zeg vermoeden, omdat wij dit nergens 100 procent zeker meer na kunnen gaan en er geen mensen meer bij ons werken die destijds bij de verkoop van het toestel van Happy Days betrokken waren", laat managing director Klaas Siderius van Sidijk weten.
Hij vindt het afschuwelijk wat zich heeft afgespeeld bij Happy Days. "Wij hebben na dit incident, op eigen initiatief en in nauw overleg met de NVWA, alle andere toestellen uit de markt gehaald dan wel aan laten passen en succesvol laten herkeuren."
Small Steps
De Raad van Bestuur van Small Steps laat weten het afschuwelijk te vinden wat er heeft plaatsgevonden. Verder willen zij niet reageren.