Nederland

Steeds meer Nederlanders wonen alleen 'door veranderde normen en waarden'

25 juni 2018 01:15 Aangepast: 25 juni 2018 08:51
Het aantal alleenstaanden is in 70 jaar tijd flink gestegen. Beeld © iStock

Vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1947, waren er nog maar 285.000 alleenstaanden in Nederland. Dat aantal is explosief gestegen: nu zijn het er zo'n drie miljoen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zij verwachten bovendien dat die groei aan zal houden: over dertig jaar zullen 3,6 miljoen mensen alleen wonen. Dat is bijna een kwart van de volwassenen in Nederland.

De groei komt volgens het CBS vooral door 'veranderingen in normen en waarden die sinds de Tweede Wereldoorlog in alle westerse samenlevingen zijn opgetreden.' 

Overlijden

Vlak na de oorlog was het overlijden van de partner de belangrijkste reden om alleen te komen staan. In 2017 is dat al lang niet meer zo. Volgens het CBS zijn het uitstel van trouwen en de echtscheiding steeds belangrijkere redenen geworden. Ruim de helft van de alleenstaanden van nu is nooit getrouwd geweest en 21 procent is gescheiden. 

Dat iemand alleen woont, betekent trouwens lang niet altijd dat diegene ook geen partner heeft. Meer dan een op de vijf heeft een latrelatie. Vooral alleenstaande mensen tot 30 jaar wonen alleen, maar hebben wel een relatie. Meer dan 90 procent van die jonge 'latters' wil op een gegeven moment wel gaan samenwonen of trouwen. Vijftigplussers zitten daar juist niet op te wachten: meer dan de helft van deze groep wil geen relatie meer.

Na een scheiding kan het lastig zijn om een huis te vinden:

Echtparen die scheiden willen zo snel mogelijk een eigen woning. Maar als je geen huis kan kopen, moet je soms jaren op een wachtlijst staan om te kunnen huren. In Hilversum zijn er voor die mensen tijdelijke huurwoningen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore