Nederland

'Onbekwame verzorgenden met valse diploma's in de wijkverpleging'

23 juni 2018 23:41 Aangepast: 24 juni 2018 00:37
Archieffoto Beeld © iStock

In de wijkverpleging zijn regelmatig onbekwame mensen aan het werk met vervalste diploma's. Het zorgbureau Allerzorg heeft al vier keer aangifte gedaan. Volgens Nieuwsuur zijn er ook andere zorgbureaus die hiermee te maken hebben. "We zijn geschokt."

Ook verzekeraars Menzis, CZ en Zilveren Kruis onderzoeken meldingen die ze hierover hebben binnengekregen. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Marga Vrijmoeth, directeur van de palliatieve zorg van Allerzorg, roept op tot een registratie van alle verzorgenden in het BIG-register, waarin staat wat een zorgverlener kan en mag.

'Geschokt'

"De diploma's van de verpleegkundigen kunnen we in het BIG-register controleren. We pleiten ervoor dat dit ook bij verzorgenden gaat gebeuren. Mensen met valse diploma's kunnen we dan uitsluiten'', zegt Vrijmoeth.

Ook de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, V&VN, is voor een dergelijke registratie. De organisatie is geschokt door de fraude. "Zorg leveren aan mensen in de meest kwetsbare periode van hun leven moet gedaan worden door mensen die daar alles van weten en bekwaam zijn", zegt directeur Sonja Kersten.

Waarom de werkdruk in de zorg zo hoog is:

Uit onze serie 'Lieve Premier' van vorig jaar: de helft van het zorgpersoneel heeft last van hoge werkdruk.

Meer op rtlnieuws.nl
Te weinig verpleging voor mensen die thuis willen sterven

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore