Nederland

Groot lek Rotterdam: olie verspreidt zich, zwanen besmeurd

23 juni 2018 23:07 Aangepast: 24 juni 2018 07:48
De besmeurde zwanen. Beeld © Media tv

Door een grote hoeveelheid stookolie die is gelekt nadat er in de Botlek een tanker tegen een steiger is aangevaren, zijn tientallen zwanen besmeurd met olie. De olievlek verspreidt zich, waardoor de kans bestaat dat ook stranden vervuild raken.

Een klein deel van de stookolie die in het Botlek-gebied in Rotterdam is weggelekt uit een gat in een tanker is in de vaargeul terechtgekomen en is al bij Hoek van Holland gesignaleerd. De kans bestaat dat de stranden zichtbaar vervuild raken, waarschuwt de veiligheidsregio.

De dierenambulance heeft al meerdere besmeurde zwanen opgevangen. Ze worden door de vrijwilligers van Vogelklas Karel Schot schoongemaakt. Naar schatting zijn er zo'n 70 zwanen besmeurd met de smurrie. Mensen die vervuilde dieren zien, worden opgeroepen de dierenambulance te bellen.
 

Dun filmlaagje

Een bulktanker botste in de Derde Petroleumhaven in het Botlek-gebied tegen een steiger, waardoor een gat in de romp ontstond waaruit ongeveer 200 ton stookolie stroomde.

Op sommige plekken ligt een dun filmlaagje op het water. Om te voorkomen dat jachthavens langs de Nieuwe Waterweg vervuild raken, blijven ze afgesloten. Zo worden havens gesloten in onder meer Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoogvliet, meldt de veiligheidsregio.

Het havenbedrijf en de brandweer hebben drijvende schermen rondom de olievlek neergelegd om verdere verspreiding te voorkomen. Een speciaal bedrijf is inmiddels begonnen met het opruimen van de stookolie.

Enkele dagen duren

Het gaat waarschijnlijk enkele dagen duren voordat alles is opgeruimd, meldt de veiligheidsregio. "Het is een voorzichtige schatting, maar alle steigers en schepen die er liggen moeten eerst worden schoongemaakt'', zegt een woordvoerder.

De veiligheidsregio wijst erop dat stankoverlast kan ontstaan, vooral als het de komende dagen warmer wordt. Ondanks de drijfschermen die in de Derde Petroleumhaven zijn neergelegd, heeft een klein deel van de olie zich dus toch al verder verspreid. De oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend.

Meer op rtlnieuws.nl:
Groot olielek in haven Rotterdam: schoonmaak gaat dagen duren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore