Ga naar de inhoud
Nederland

'Asielbeleid voor homo's moet ingrijpend veranderen'

Asielzoekers bij een centrum ergens in Nederland. Foto: ANP Beeld © ANP

Het asielbeleid voor homo's moet ingrijpend veranderen omdat het niet deugt. Die dringende oproep doet belangenorganisatie COC aan de staatssecretaris.

De belangenorganisatie heeft 300 asieldossiers onderzocht.  Daarin staan volgens het COC schokkende voorbeelden van asielzoekers wier verhaal niet werd geloofd.

Niet geloofd

Asielzoekers die zijn gevlucht uit angst voor vervolging vanwege hun seksuele identiteit, worden door de IND beoordeeld aan de hand van vaste criteria. Volgens het COC deugt die methode niet. Van de onderzochte asielverzoeken van homoseksuelen wees de IND 37 procent af. In 85 procent kwam dat doordat de IND niet geloofde dat iemand homo is.

Zo antwoordt een Afrikaanse asielzoeker op de vraag wat hij voelde toen hij erachter kwam dat hij op mannen viel: "Ik vond het leuk en werd blij. Als ik iemand zag die ik leuk vind dan werd ik blij." De man gaf aan dat hij geen proces van zelfacceptatie doormaakte. De IND geloofde niet dat de man homoseksueel is en wees zijn asielverzoek af.

Ingrijpend veranderen

"Het is altijd vervelend als LHBTI’s geconfronteerd worden met vooroordelen en stereotypen. Het is onacceptabel dat het lot van LHBTI-asielzoekers volledig afhankelijk is van zulke ongefundeerde stereotypen. Dat kan en moet anders'', zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Het COC roept staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) maandag in een gesprek op om het beleid ingrijpend te wijzigen. 'Zelfidentificatie' zou centraal moeten komen te staan. De behandeling leidde eerder al tot kritiek van de Tweede Kamer.  

Meer op rtlnieuws.nl
'Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet langer in isoleercel'