Ga naar de inhoud
Nederland

Ouders en bestuur over examendrama: 'Minister, draai besluit terug!'

Het VMBO Maastricht Beeld © ANP

De minister van Onderwijs moet het besluit terugdraaien dat de 354 eindexamenleerlingen van het VMBO Maastricht geen diploma krijgen. Dat vinden de ouders van de scholieren en het bestuur waar de scholen onder vallen.

"Er waren veel problemen en lesuitval, maar daar kunnen de leerlingen niets aan doen", zeggen ouders. "Het is het ergste wat leerlingen en een school kan overkomen en ik begrijp dat de inspectie zijn werk moet doen, maar dit gaat wel heel ver", zegt André Postema, voorzitter van het College van Bestuur van het Limburgs Voorgezet Onderwijs waar de scholen onder vallen tegen Nieuwsuur.

Moet haar diploma hebben

Hij roept minister Arie Slob op het besluit terug te draaien om geen enkele leerling een diploma te geven. "Dat willen alle ouders", zegt Kelly Haan. Haar dochter Romy dacht tot gisteren dat zij haar vmbo-diploma op zak had, maar de onderwijsinspectie maakte aan die blijdschap een einde.

"Nu kan het zo zijn dat ze herexamen moet doen, of zelfs het hele jaar over, terwijl Romy daar niets aan kan doen. Dat kan gewoon niet", zegt Kelly. "Romy had prachtige cijfers en moet gewoon haar diploma krijgen. Dat vinden alle ouders."

Heel veel lesuitval

Uit onderzoek van de onderwijsinspectie bleek dat het VMBO Maastricht leerlingen eindexamen liet doen, terwijl die hun vakken nog niet naar behoren hadden afgerond. Cijfers voor meerdere toetsen ontbraken en enkele leerlingen kregen voor onderdelen het cijfer 1, zonder dat de school dat meldde en onderbouwde. De leerlingen en hun ouders wisten van niets. 

Kelly vertelt dat het afgelopen jaar veel mis ging op school. "Er was heel veel schooluitval. In een week vielen 10 tot 12 lesuren uit. Er waren heel veel zieke leraren. We hebben de school daar ook op aangesproken. Er werd beterschap beloofd. Even ging het ook wel weer beter, maar het ging ook weer mis."

Schreeuwende ouders tijdens informatieavond

'Leugens!' De gemoederen liepen hoog op tijdens een informatieavond over de afgekeurde examens.

'Sluiting'

Vóór woensdag krijgen Romy en alle 354 andere eindexamenleerlingen te horen hoe het nu verder gaat. Inmiddels zijn ouders een petitie gestart waarin de minister wordt gevraagd de alsnog gezakte leerlingen zonder verdere vertraging hun diploma in ontvangst te laten nemen zodat zij hun leerweg kunnen vervolgen. De petitie was rond 20.00 uur al meer dan 4300 keer getekend.

Het ministerie van Onderwijs en de onderwijsinspectie hebben een telefoonnummer ingesteld voor ouders en leerlingen van het VMBO Maastricht met examenperikelen. Inmiddels pleit de PVV voor sluiting. "De zwaarst mogelijke sanctie'', zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema, om andere scholen ervan te weerhouden te sjoemelen.

Update; reactie minister

Minister Slob laat in een reactie weten dat het prioriteit nummer één is om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk leerlingen alsnog een diploma kunnen halen. "Per leerling is dat maatwerk. Ik wil daar nu geen generieke uitspraken over doen. We laten de inspectie eerst haar werk doen. Midden volgende week wordt meer duidelijk over de mogelijke oplossingen hiervoor. Voorop staat dat deze leerlingen een diploma kunnen halen dat de waarde heeft die we daarvan mogen verwachten en dat hen goed voorbereidt op een vervolgstudie en op werk.''.

Meer op rtlnieuws.nl:
Diploma Romy (16) ongeldig na fout school: 'Iedereen is woedend'