Ga naar de inhoud
Nederland

Honderden jeugdvoetballers teleurgesteld: clinics Schalke 04 afgelast door faillissement

Door het faillissement van een Nederlands bedrijf gaan tientallen voetbalclinics niet door. Beeld © Schalke auf Tournee

Honderden jeugdvoetballers, hun ouders en hun voetbalverenigingen balen flink. Alle georganiseerde clinics met FC Schalke 04 zijn door een faillissement van het Nederlandse sportbedrijf Sporting Events afgelast, maar het deelnamegeld is al betaald.

 "Het is teleurstellend voor de jeugd", vertelt Emile Jager van voetbalvereniging sv Oeken. Bij de Brummense voetbalvereniging zou het voetbalevenement half juli worden georganiseerd voor 23 deelnemende spelers tussen de 8 en 18 jaar. Het evenement zou bestaan uit een dag aan clinics en een busreis naar het stadion van FC Schalke 04.

"Vorige week hebben we nog uitgebreid overlegd met Sporting Events, gistermiddag stuurden ze ineens een mail dat het allemaal niet doorgaat", zegt Jager. De vereniging probeert gelijk contact op te nemen met de organisatie. "Maar dat lukte niet. Ze reageren niet op mails, alle mobiele telefoons staan uit en hun contactnummer gaat gelijk naar voicemail, maar die zit vol."

Licentie ingetrokken

Sporting Events is inderdaad niet bereikbaar voor commentaar. In een mail aan gedupeerde ouders en verenigingen meldt het sportbureau dat het niet "in de mogelijkheid is om alle deelnemers terug te betalen en de normale kosten van onze bedrijfsvoering te dragen."

In de Belgische krant Het Laatste Nieuws reageert de Duitse club FC Schalke 04 op het debacle. "Verschillende keren hebben we aangeboden om financieel te helpen, maar daar is nooit op gereageerd [door Sporting Events]", zegt woordvoerder Anja Kleine-Wilde. Om die reden heeft de voetbalclub de licentie van Sporting Events ingetrokken en mag het niet langer in naam van Schalke 04 voetbalkampen organiseren.

Teleurgestelde ouders

"In totaal zijn zo'n 40 verenigingen in Nederland de dupe", vertelt Jager. "Zelf heb ik veel teleurgestelde ouders aan de telefoon gehad." De clinic kostte zo'n 100 euro. Het bedrag is door alle ouders al betaald.

"De organisatie ligt volledig buiten ons, maar we voelen ons wel verantwoordelijk", zegt Jager. "We kijken of we iets op poten kunnen zetten om het inschrijfgeld terug te krijgen via de curator, of dat we als organisatie zelf een bijdrage kunnen doen aan de ouders." De club overweegt ook een alternatief te organiseren.

België

Ook in België balen honderden voetballertjes. In Vlaanderen zou bij meer dan twintig ploegen een voetbalkamp van Schalke worden georganiseerd door Sporting Events, maar die gaan dus ook niet door.

FC Schalke 04 heeft juridische stappen ondernomen tegen Sporting Events. De club adviseert ouders en voetbalclubs om hetzelfde te doen. 

Meer op rtlnieuws.nl: