Nederland

Meer dan 200 antieke Fords onder de hamer in Hillegom: 'Stuk historie gaat verloren'

23 juni 2018 15:00 Aangepast: 23 juni 2018 16:23
Maar liefst 214 antieke Ford-modellen worden geveild. Beeld © Veilinghuis Bonhams

In Hillegom worden vandaag 214 antieke Ford-auto's geveild, afkomstig van het vorig jaar gesloten Ford Museum Den Hartogh. "Het is zo jammer dat de collectie nu uit elkaar valt", zegt oud-museummanager Koen Blok.

Het Ford Museum in Hillegom werd in 1997 opgericht door Piet den Hartogh, zakenman en fervent verzamelaar van klassieke auto's. Wanneer hij in 2010 overlijdt, erft zijn familie de collectie auto's én het bijbehorende museum.

Een dochter van Den Hartogh runt het museum nog zo'n 7 jaar, maar besluit vorig jaar om met pensioen te gaan. Omdat er in de familie niemand is die het museum wil overnemen, wordt besloten alles van de hand te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Koen Blok was 20 jaar lang de manager van het Ford Museum.

Enorm zonde, vindt Koen Blok dat. Hij was twintig jaar manager van het Ford Museum. "Ik vind het heel jammer dat er niemand in de familie is met dezelfde passie als hun vader", zegt Blok. "Nu valt de collectie uit elkaar en komt het nooit meer bij elkaar."

Passie voor auto's

In 1997 werd Blok manager van het museum. "Ik zou een halfjaartje komen helpen, maar dat werden er twintig", vertelt hij. "Ik had ook een goede klik met meneer Den Hartogh en vond het heel leuk."

"Den Hartogh had een grote passie voor auto's en kocht vanalles", zegt Blok. "Hij was er altijd mee bezig. Er kwamen altijd mensen met oude auto's die krap bij kas zaten. Den Hartogh had elke dag genoeg cash op zak om een auto te kunnen kopen en lapte dat dan ook gewoon."

Miniatuurvoorbeeld
Een Ford Model A Open Tourer uit 1903.

Dat leidde tot de grootste privécollectie originele Ford-modellen: maar liefst 214 stuks. Dat wapenfeit haalt zelfs een plekje in het Guinness Book of World Records.

Sluiting

In de herfst van 2017 deelt de familie Den Hartogh mee dat ze de collectie van de hand doen. "Ze hebben nog gekeken of ze de auto's bijeen kunnen houden. Maar een verzamelaar verzamelt stukken, geen hele collectie."

De sluiting van het museum krijgt veel media-aandacht. "De laatste maanden kwamen er elke dag ineens honderden mensen over de vloer. Dat was daarvoor wel anders. Als dat nou altijd zo was geweest..." 

Historie

Blok vindt het uiteenvallen van de collectie het jammerst. "De auto's samen, dat is de grote waarde. Ze representeren samen een stuk historie. De auto's in de collectie zijn gemaakt tussen 1903 en 1948, de periode dat de auto in opkomst was. Als je dat bij elkaar zet, zie je de progressie en de doorgang die Ford heeft gemaakt. Dat stuk historie gaat nu verloren. Zonde."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore