Ga naar de inhoud
Nederland

Europa tikt Nederland op vingers over Pechtold-appartement

Alexander Pechtold Beeld © ANP

De Raad van Europa heeft Nederland op de vingers getikt over de integriteit van Kamerleden. In een rapport wordt verwezen naar D66-leider Alexander Pechtold, die een appartement in Scheveningen cadeau kreeg maar niet opgaf bij het geschenkenregister van de Kamer.

Het rapport is afkomstig van GRECO, het anticorruptieorgaan van de Raad van Europa. "Deze zaak laat zien dat de Kamer integriteitsregels moet invoeren en handhaven", zeggen de opstellers van het rapport, die het 'spijtig' noemen dat dat nog niet is gebeurd.

Politieke ophef

Het rapport van GRECO verscheen ruim een week geleden. In het stuk wordt gekeken hoe Nederland omgaat met integriteitsvoorschriften voor overheden en de rechterlijke macht, die in 2013 zijn opgesteld.

Pechtold noemde het krijgen van het appartement een privézaak. De gift veroorzaakte politieke ophef, maar het presidium van de Tweede Kamer zag af van een onderzoek. PVV-leider Geert Wilders eist nu dat het presidium de zaak toch onderzoekt en Pechtold ter verantwoording roept. Het GRECO-rapport staat woensdag op de agenda van het presidium, liet een woordvoerster weten.

Zo'n 200 mensen deden aangifte tegen Pechtold. Die aangiftes liggen nu bij de procureur-generaal van de Hoge Raad.

Meer op rtlnieuws.nl: