Nederland

Waarschuwing voor 'bedrieglijk echt lijkende' phishingmail MijnOverheid

23 juni 2018 10:02 Aangepast: 23 juni 2018 10:19
Beeld © iStock

Oppassen: er gaan bedrieglijk echt lijkende e-mails van MijnOverheid rond, waarmee wordt geprobeerd de DigiD van ontvangers af te troggelen. Daarvoor waarschuwen de Fraudedesk en de overheid.

De mail maakt melding van een gereedstaand bericht 'van de Belastingdienst in uw Berichtenbox op MijnOverheid'.

Mail lijkt betrouwbaar

Door het vermelden van de voor- en achternaam van de ontvanger in de aanhef lijkt het e-mailbericht betrouwbaar, ook al omdat verwezen wordt naar een website die begint met MijnOverheid. Het webadres is daarnaast voorzien van een vertrouwenwekkend groen slotje met de vermelding 'Beveiligd'.

MijnOverheid maakt op de website duidelijk dat het om een phishingmail gaat. "Overheidspartijen sturen u nooit een dergelijk verzoek via e-mail.'' Ontvangers wordt verzocht de e-mail als bijlage door te sturen naar valse-email@mijn.overheid.nl.

Zelf url invoeren

Wie doorklikt op de toegezonden link ziet vervolgens een echt lijkend aanmeldscherm van DigiD met het wapen van de Rijksoverheid. "Deze e-mail is een goede imitatie van berichten die daadwerkelijk vanuit MijnOverheid worden verstuurd'', waarschuwt de Fraudehelpdesk.

Aangeraden wordt het webadres mijn.overheid.nl uit voorzorg zelf in te voeren op de adresbalk.

Van de wieg tot het graf, alles digitaal is mogelijk:

Vanaf je jongste jaren programeren, computerlessen, werken met robots en van jongsaf opgroeien met een groot digitaal privacybesef. Het klinkt als toekomstmuziek maar het is al werkelijkheid. In een land dat nog niet zo lang geleden uit de digitale steentijd kwam.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore