Ga naar de inhoud
Nederland

Hoe de Tweede Kamer van mening veranderde over opvang vluchtelingen

In een aantal landen buiten de EU centra worden ingericht waar asielaanvragen afgehandeld zullen worden. Beeld © EPA

Xenofoob en inhumaan, zo werd VVD'er Malik Azmani genoemd toen hij drie jaar geleden opperde om migranten op te vangen in kampen buiten Europa. Hij kreeg Nederland en een flink deel van de Tweede Kamer over zich heen. Gisteren steunde bijna het hele parlement eenzelfde soort plan.

In het debat gisteren werd gesproken over het plan van de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. In dat plan staat dat in een aantal landen buiten de EU centra worden ingericht waar asielaanvragen afgehandeld zullen worden.

Miniatuurvoorbeeld

Geen kans voor economische vluchtelingen 

Alleen echte vluchtelingen zouden mogelijkerwijs in beperkte aantallen door mogen reizen naar de EU. Economische vluchtelingen maken geen kans. Het is hetzelfde als het plan-Azmani uit 2015.

ZIE OOK: Kabinet steunt opvangcentra vluchtelingen buiten Europese Unie

Azmani (foto) liet gisteren in het debat niet na te vertellen dat het Europese plan er precies hetzelfde uitziet als zijn plan. "Of je het nou het plan-Tusk, het plan-Samsom of het plan-Azmani noemt, het is goed dat er wat wordt gedaan." Alleen GroenLinks, DENK en de Partij voor de Dieren bleken gisteren nog tegen. De overige partijen - 85 procent van de Tweede Kamer - steunen het plan.

Trotse VVD'ers

VVD'ers zijn trots op het plan-Azmani en sturen dit appje rond: "Het begon allemaal met één man. Die overtuigde zijn fractie. Zijn fractie overtuigde een parlement. Dat parlement overtuigde een continent. Zijn naam? Malik Azmani."

Verzet van alle partijen

In maart 2015 waren alle partijen nog tegen. "Op dag één steunde Geert Wilders het plan nog. Een dag later trok hij ook zijn steun in", zegt Azmani nu.

Toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom wees het voorstel van Azmani volledig van de hand: "Asielplan VVD is volstrekt onaanvaardbaar. Druist in tegen de internationale solidariteit en de barmhartigheid waar wij voor staan. Het is bovendien in strijd met vele internationale verdragen. Dit gaan we niet doen dus."

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemde het 'onaanvaardbaar' en 'niet reëel'.

D66-leider Pechtold twitterde: "Bah bah bah! VVD gaat ruzie zoeken over rug asielzoekers."

Tunahan Kuzu, toen nog ex-PvdA en inmiddels DENK-politicus, noemde het een 'eigen-ras-eerst-plan' en vond dat 'extra erg' omdat het afkomstig was van Azmani. Hij doelde daarmee op de afkomst van Azmani, die een Marokkaanse vader heeft.

Geen moeite met verhitte reacties

Azmani zegt vandaag weinig moeite te hebben gehad met al die verhitte reacties. "Als je ergens in gelooft, raakt het je niet echt meer. Als je ergens over twijfelt dan kunnen dat soort opmerkingen je raken. Ik heb nooit getwijfeld. Ik heb toen maanden aan het plan gewerkt. Om iets te doen om te zorgen dat mensen niet verdrinken. Aan al die mensensmokkelaars die er bijstaan en er geld aan verdienen."

Volgens Het Kamerlid was het onafwendbaar dat partijen hun mening zouden aanpassen. "Toen ik het plan presenteerde was de nood nog niet zo hoog. Maar de enorme aantallen vluchtelingen kwamen die zomer al op gang. Je merkte dat het kabinet ook iets moest doen. Dat duurde enige tijd, maar toen kwam uiteindelijk de Turkije-deal."

Geen alternatief

Die deal zorgde ervoor dat Turkije bootvluchtelingen op weg naar Turkije tegen hield en opving in vluchtelingenkampen. Die stroom vluchtelingen via Turkije is opgedroogd. Inmiddels zijn er andere problemen, zoals Italië dat geen vluchtelingenboten meer wil toelaten en Duitsland dat grenscontroles wil.

"Er moest iets gebeuren", zegt Azmani. "Het zat muurvast." Het Kamerlid gaat er van uit dat uiteindelijk alle partijen in de Kamer het plan voor opvang van vluchtelingen buiten Europa zullen steunen. "Dat is een kwestie van tijd. Er is geen alternatief."

Tientallen doden door zinken vluchtelingenboot Middellandse Zee:

Meer op rtlnieuws.nl: