Ga naar de inhoud
falende schoolleiding

Honderden examens ongeldig verklaard door fout van school

Archieffoto Beeld © ANP

De Onderwijsinspectie heeft 354 eindexamens van leerlingen van vmbo-scholen in Maastricht ongeldig verklaard. De leerlingen misten delen van het schoolexamen.

Uit onderzoek van de inspectie bleek dat alle 354 eindexamenkandidaten één of meerdere schoolexamens bij één of meer vakken onvolledig hadden afgerond. Daarnaast deelde een leraar meermalen het cijfer 1 of 1,1 uit wanneer leerlingen afwezig waren geweest, maar werd dat niet gemeld bij de inspectie. Geen enkele eindexamenkandidaat van het VMBO Maastricht had door het handelen van de school mogen deelnemen aan de centrale examens. 

Woedende ouders schreeuwen tijdens informatieavond:

Ouders van de getroffen leerlingen zijn boos en laten dat blijken tijdens een informatieavond.

'Onverantwoord handelen'

In een Kamerbrief spreekt minister Arie Slob (Onderwijs) van 'ernstige tekortkomingen', die komen door 'onverantwoord handelen door het bevoegd gezag van de scholen'.

De directie van het VMBO Maastricht zegt dat het de gang van zaken heel erg betreurt. "Bij mijn aantreden in maart van dit jaar trof ik een zeer toegewijd docentencorps aan. Tegelijkertijd is gebleken dat docenten zich onvoldoende bewust zijn van regels en procedures", zegt interim-directeur Loek de Veen. 

Verschrikkelijk

Hij ziet daarin de oorzaak van het ongeldig verklaren. De Veen: "Ik vind dit verschrikkelijk. De zorg voor deze leerlingen heeft op dit moment onze hoogste prioriteit." 

Overdoen

De onfortuinlijke leerlingen en hun ouders kregen vandaag het slechte nieuws te horen. Zij moeten nu delen van hun schoolexamen en delen van hun eindexamen mogelijk opnieuw doen. De scholieren krijgen volgende week meer te horen over de manier waarop zij alsnog hun diploma kunnen behalen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws