Nederland

OM doet onderzoek naar discriminatie door woningstichting in Heerlen

22 juni 2018 15:29
Archieffoto Heerlen. Beeld © ANP

Woonstichting De Voorzorg in Heerlen zou jarenlang huurwoningen hebben toegewezen op basis van ras, seksuele geaardheid en godsdienst. Dat maakte de woningstichting vorige maand zelf bekend. Het OM start nu een onderzoek hiernaar.

Het discrimeren zou zijn gebeurd tussen 2013 en 2016, bleek uit een onderzoek. Jarenlang speelde onder meer ras, uiterlijke kenmerken, (lichaams)geur, medicijngebruik, seksuele geaardheid, strafrechtelijk verleden, godsdienst en levensovertuiging een rol bij het krijgen van een woning. Het OM gaat dit nu onderzoeken.

​"Deze zaak begon met klachten van woningzoekenden", laat een woordvoerder van het OM weten. "Mensen bemerkten in de jaren 2013-2016 dat hun een huurwoning door woningcorporatie De Voorzorg in Hoensbroek werd geweigerd op basis van ras en zelfs lichaamsgeur. Eerst hebben we dat voor kennisgeving aangenomen, maar inmiddels beschikken we over voldoende informatie om een strafrechtelijk onderzoek naar discriminatie te doen."

Lichaamsgeur

De directie van De Voorzorg liet al weten zeer geschokt te zijn 'over de onfatsoenlijke manier waarop woningtoewijzing in het verleden heeft plaatsgevonden''. Volgens hen tart deze manier van woningtoewijzing elk voorstellingsvermogen.

Een jaar geleden werd een interim-bestuurder aangesteld nadat uit onderzoek was gebleken dat in de corporatie een angstcultuur heerste. Ook kwamen 'onregelmatigheden' in de bedrijfsvoering aan het licht. Deze interimbestuurder kreeg signalen dat er sprake was van een 'ontoelaatbare vorm van woningtoewijzing' en greep in.

Hoeveel mensen het slachtoffer zijn geworden van discrimatie is niet bekend.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Geaardheid, ras en lichaamsgeur bepaalden kans op huurhuis in Heerlen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore