Nederland

Eenzaam, gefrustreerd en neerslachtig: veel boeren gaan eraan onderdoor

22 juni 2018 08:41 Aangepast: 03 juli 2018 15:41
Beeld © iStock

Meer dan de helft van de Nederlandse boeren is weleens neerslachtig geweest over zijn bedrijf. Sommigen hebben zelfs ernstige psychische problemen.

Dat blijkt uit een enquête die dagblad Trouw onder 23.000 boeren heeft gedaan. Uit deze peiling, de Staat van de Boer, blijkt dat de helft van de boeren geregeld wakker ligt omdat zij zich zorgen maken over de toekomst.

Kritische samenleving

Dat er iets mis is op boerderijen, wordt vaak zichtbaar als de dieren worden verwaarloosd en de geleverde melk slecht is. Jeanette van de Ven,bestuurder van LTO Nederland, wil in kaart brengen hoe 'erfbetreders' - zoals dierenartsen en voerleveranciers - signalen beter kunnen oppakken en doorgeven.

Van de Ven noemt de zorgen op boerderijen groot. Boeren worstelen met complexe wetten en regels en het verlies van hun autonomie. "Ook de samenleving kijkt tegenwoordig kritisch mee", zegt ze in Trouw. 

Niet populair op verjaardagen

Dat laatste wordt bevestigd door psycholoog Henk Korterink, die werkt bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren in Zwolle. Hij krijgt niet alleen meldingen binnen van verwaarlozing, maar ook over boeren die psychisch helemaal in de knoop zitten, gefrustreerd zijn en eenzaam. 

Volgens Korterink hebben boeren het er moeilijk mee hoe er door de samenleving tegen hen aan wordt gekeken. Hij noemt het voorbeeld van een boer die sinds april niet meer heeft geslapen 'vanwege alle negatieve media-aandacht voor boeren'.

Ook wijst hij op een varkensboer die op verjaardagen niet meer durft te zeggen wat voor werk hij doet.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore