Ga naar de inhoud
Nederland

Bijna de helft van de kinderen beweegt niet genoeg

Archieffoto. Beeld © ANP

Veel kinderen tussen de vier en twaalf jaar bewegen niet genoeg. Slechts 55 procent komt per dag aan de broodnodige beweging. Zij voldoen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.

Van de volwassenen met een of meer kinderen in die leeftijdsklasse voldoet minder dan de helft aan de richtlijnen. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Kinderen bewegen ook minder goed dan vroeger:

Een bal vangen, balanceren of voetballen. De kinderen van tien jaar geleden konden dat veel beter dan de kinderen van nu.

Uur bewegen

Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad moeten kinderen van vier tot twaalf jaar elke dag minimaal een uur fietsen, wandelen of zwemmen. Dat heet een matig intensieve inspanning. Ook moeten ze minimaal drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen zoals springen, dansen of krachttraining.

Ruim de helft van de kinderen doet elke dag een uur een matig intensieve inspanning. Nagenoeg alle kinderen doen drie keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten. Verschillen tussen jongens en meisjes zijn er niet, ook niet tussen kinderen in de leeftijdsgroepen van vier tot acht jaar en acht tot twaalf jaar, aldus CBS en RIVM.

2,5 uur per week voor volwassenen

Volgens de richtlijnen moeten personen vanaf achttien jaar minstens 150 minuten per week, verspreid over diverse dagen, matig intensieve inspanningen en minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten doen.

Vooral dat laatste doen ouders vaak minder goed dan kinderen. Slechts 77 procent van de ouders in het onderzoek verrichtte voldoende van deze activiteiten, tegenover 99 procent van de kinderen.

Niet gevarieerd genoeg

Kinderen bewegen dus genoeg volgens dit onderzoek, maar ze breken wel vaker botten. Begin dit jaar toonde RTL Nieuws aan dat het aantal botbreuken bij gymlessen en sportclubs met 35 procent was gestegen, juist omdat ze niet gevarieerd genoeg bewegen. 

"Naar school fietsen en twee keer per week naar hockey is onvoldoende", zei Talje Dijkhuis van het Kenniscentrum Sport eerder. "Als je minder ervaring hebt met bewegen en ineens iets gaat doen wat lastig is of wat je nooit eerder hebt gedaan, heb je eerder kans op botbreuken."

Meer op rtlnieuws.nl:​
Onderwijsinspectie: kinderen bewegen slechter dan tien jaar geleden