Nederland

Jeanine Hennis mogelijk nieuwe VN-gezant in Irak

21 juni 2018 21:37 Aangepast: 21 juni 2018 22:05
Jeanine Hennis.

Oud-minister Jeanine Hennis (VVD) maakt kans op een hoge functie bij de Verenigde Naties. Hennis is in de race om VN-gezant in Irak te worden. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Hennis trad in oktober vorig jaar af en sindsdien lid van de Tweede Kamer.

Nederland zou lobbyen bij de VN om de benoeming van Hennis rond te krijgen. Onder anderen premier Rutte zou Hennis bij secretaris-generaal Guterres onder de aandacht hebben gebracht.

Staande ovatie

In de Haagse wandelgangen wordt met verbazing gekeken naar de lobby van Rutte. Eerder werd bekend dat het kabinet overweegt om Halbe Zijlstra te benoemen bij de Wereldbank. Het zou betekenen dat Rutte voor de tweede keer in korte tijd pleit voor een internationale functie voor een afgetreden VVD-minister.

Toch wordt Hennis gezien als een geschikte kandidaat vanwege haar internationale ervaring. Ze begon haar carrière bij de Europese Commissie in Brussel en Letland. Daarna was ze  succesvol als lid van het Europees Parlement. Ze kreeg een staande ovatie in het parlement in 2010, nadat het parlement de uitwisseling van bankgegevens met de Verenigde Staten  blokkeerde.

VVD reageert niet

In Den Haag werd ze in het kabinet Rutte-2 minister van Defensie. Hennis was voorbestemd om minister van  Buitenlandse Zaken te worden in het kabinet Rutte-3. In oktober 2017 trad ze af na fatale fouten bij een mortierongeval  in Mali. Daarbij kwamen twee militairen om het leven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er nooit mededelingen worden gedaan over kandidaturen. De woordvoerder van de VVD-fractie wil ook niet reageren op het bericht.

Directe benoeming

Een VN-gezant vertegenwoordigt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in een regio of op een belangrijk onderwerp. De VN-gezant in Irak leidt de United Nations Assistance Mission for Iraq (UNAMI). De VN-missie in Irak helpt de Iraakse regering op politiek gebied, met bijvoorbeeld het organiseren van verkiezingen of bevolkingstelling, maar ook met humanitaire hulp  en economische opbouw van het land.

Het voordragen van een VN-gezant is geen besluit van het kabinet, maar een directe benoeming door de secretaris-generaal van de VN. Lidstaten kunnen kandidaten aandragen, maar het benoemingsproces door de secretaris-generaal is vertrouwelijk. 

Hennis treedt af

Jeanine Hennis neemt haar verantwoordelijke en treedt af als minister van Defensie.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore