Nederland

Oproep aan alle vakantiegangers: laat je familie weten als je even onbereikbaar bent

22 juni 2018 16:23 Aangepast: 22 juni 2018 16:31
Mensen kijken naar vliegtuigen op het panoramaterras van Schiphol. Beeld © ANP

Het gebeurt steeds vaker, zelfs bijna dagelijks: ouders die in paniek het ministerie van Buitenlandse Zaken bellen omdat ze geen contact kunnen krijgen met hun zoon of dochter in het buitenland. Het ministerie roept daarom op: maak goede afspraken met het thuisfront als je gaat reizen. Dat voorkomt een hoop ongerustheid, want meestal is er niets aan de hand.

+31247 247 247, dat is het telefoonnummer dat mensen kunnen bellen als ze zich zorgen maken om een familielid. Je wordt dan doorverbonden met de consulaire afdeling, waar Tessa Martens werkt. Het nummer is 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week.

Tessa en haar team krijgen gemiddeld vijf keer per week telefoontjes van verontruste ouders, of van vrienden. "Mijn ervaring is – en ik doe dit werk al heel lang – dat er sprake is van een stijging", zegt ze. "Het gebeurt steeds meer. Over het algemeen zijn mensen écht ongerust. Men ziet dan vaak al de ellendigste scenario's voor zich."

Met andere dingen bezig

Vaak is er helemaal niets aan de hand. "Het is bijna altijd loos alarm", zegt Tessa. "Meestal heeft iemand een telefoon die leeg is, of is die vergeten mee te nemen. Of iemand heeft geen bereik." Het komt ook voor dat mensen gewoon even geen zin hebben om op te nemen, of niet de hele tijd op Facebook willen zitten. "Die mensen zijn natuurlijk op vakantie, dan ben je gewoon met heel andere dingen bezig." 

Toch neemt de afdeling consulaire zaken elk afzonderlijk telefoontje serieus. Want er kan zomaar wél iets vervelends zijn gebeurd. "We nemen alles serieus en willen niets bagatelliseren. We vertellen wat zij kunnen doen, en wat wij kunnen doen. Wij zeggen nooit: maak je geen zorgen. Het is niet aan ons om te oordelen. Bovendien weet je nooit of er écht iets aan de hand is."

Onbereikbaar in de jungle

Als ze een vermissingstelefoontje binnenkrijgt, noteert Tessa altijd eerst alle gegevens, zowel van de beller en van de vermiste. Daarna gaat ze aan de slag: ze zoekt contact met de Nederlandse ambassade ter plaatse. Vaak gaat het om landen in Azië of Latijns Amerika, maar ook in Europa komen deze meldingen voor. "Vooral als mensen tochten gaan maken in de jungle zijn mensen vaak een tijd onbereikbaar."

Die ambassade zoekt vervolgens contact met de lokale autoriteiten om uit te zoeken waar de vermiste is geweest of zou moeten verblijven. Ook lokale ziekenhuizen kunnen worden gebeld en er wordt gecheckt of er bij recente ongevallen wellicht een Nederlander betrokken is.

Vaak is de vermissing van korte duur. "Een tijdje geleden had ik een vader aan de telefoon over de vermissing van zijn dochter. Terwijl we aan het praten waren, hoorde ik op de achtergrond al enthousiaste geluiden. Bleek dat de moeder inmiddels contact had weten te krijgen."

Geef deze informatie aan de thuisblijvers

Maak goede afspraken met het thuisfront over je bereikbaarheid, adviseert Tessa. Maar waar moet je dan aan denken? Een paar tips:

  • Laat je telefoonnummers achter, ook van die van je reisgenoten.
  • Vertel wat je reisroute en reisschema is: wanneer ben je waar?
  • Laat weten met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt, eventueel met je vluchtnummer erbij.
  • Als je naar een gebied gaat waar je geen bereik of wifi hebt, geef dat dan van tevoren door. Laat weten wanneer je weer te bereiken bent.

Sociale media

Ouders worden vaak ongerust als hun zoon of dochter een tijd lang geen vakantiefoto's heeft geplaatst op Facebook. Want zo gaat het tegenwoordig. "Vroeger stuurde je een briefkaart. Die kwam dan drie weken later op de deurmat. Tegenwoordig verwachten we van elkaar altijd bereikbaar te zijn. We staan via sociale media constant met elkaar in contact, als dat opeens wordt verbroken, worden mensen ongerust."

Tessa spreekt overigens met geen kwaad woord over de mensen die haar bellen, integendeel. Iedereen neemt ze serieus. "En het heeft ook een hele leuke kant: omdat het vrijwel altijd goed afloopt, is er ook altijd veel blijdschap en opluchting als we kunnen vertellen dat iemand is gevonden."

'Achteraf gezien was ik heel naïef'

Elle Custers werd vorig jaar op vakantie als vermist opgegeven. Ze was alleen op reis, in Frankrijk. Eerst ging ze couchsurfen, later naar een boeddhistisch klooster, waar ze geen mobiel bereik had. Haar ouders waren dagenlang doodongerust.

"Ik was veilig aangekomen, maar mijn ouders wisten dat niet", vertelt ze tegen RTL Nieuws. "Zij hebben toen contact opgenomen met de politie. Die nam het heel serieus, omdat vlak daarvoor ook twee meisjes vermist waren geraakt. Ze hebben gelijk actie ondernoemen en hebben mij als officieel vermist opgegeven."

Het bericht van de vermissing werd ook verstuurd naar Spanje, Frankrijk en België. "Naar schatting hebben twee miljoen mensen mijn bericht gezien."

Elle was zich van geen kwaad bewust. Tot iemand van het klooster kwam vertellen dat de Nederlandse politie haar wilde spreken. "Ik begreep wel dat mijn ouders ongerust waren. Achteraf was het naïef van mij om geen bericht te sturen."

Binnenkort vertrekt Elle naar Spanje om daar een halfjaar te studeren. Daarna gaat ze haar scriptie schrijven in Nepal. Elle heeft haar lesje geleerd. "We hebben nu wel goede afspraken gemaakt. Ik denk dat we afspreken om elke zondag en woensdag even contact te hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore