Nederland

Kabinet steunt opvangcentra vluchtelingen buiten Europese Unie

21 juni 2018 19:12 Aangepast: 22 juni 2018 20:19

Het kabinet steunt het voorstel van de Europese Unie om in landen buiten de EU opvangcentra voor migranten te openen. Dat zegt staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Mark Harbers. In die centra in Noord-Afrika worden vluchtelingen opgevangen en wordt bepaald of het gaat om vluchtelingen of economische migranten.

De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Rutte en Harbers over de ingelaste EU-top komende zondag. Die top is ingelast vanwege een voorstel van de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

ZIE OOK: Vicepremier Italië: 'Stuur boot met vluchtelingen naar Nederland'

In dat plan staat dat in een aantal landen buiten de EU centra worden ingericht waar asielaanvragen afgehandeld zullen worden. Alleen vluchtelingen zouden mogelijkerwijs door mogen reizen naar de EU.

Veilige plekken buiten Europa

Harbers benadrukt dat de opvangcentra op 'veilige plekken buiten Europa' moeten staan. "Alles staat en valt met de uitwerking. We hebben vaker gezegd je moet eigenlijk op veilige plekken buiten Europa, plekken hebben waar mensen veilig aan land kunnen. Waar toegang is voor mensen die zeggen dat ze een vluchtelingenstatus verdienen. Waar ook duidelijk wordt welke mensen economische vluchteling zijn en die geen toegang hebben tot Europa."

Volgens de staatssecretaris zal de precieze vorm altijd moeten voldoen aan internationale afspraken. Ook moeten de omstandigheden in de opvangcentra goed zijn.

Mensenrechtenorganisaties Stichting Vluchteling, Oxfam Novib, Artsen zonder Grenzen, Vluchtelingenwerk Nederland en Pax noemen vandaag het voorstel van de Europese Unie 'onmenselijk en in strijd met de Europese regelgeving' en riepen het kabinet op om het plan niet te steunen.

Tientallen doden door zinken vluchtelingenboot Middellandse Zee:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore