Nederland

Baby achtergelaten in vondelingenkamer

21 juni 2018 14:13 Aangepast: 21 juni 2018 15:21
Een van de vondelingenkamers van Stichting Beschermde Wieg. Beeld © ANP

Een moeder die door haar leefomstandigheden niet voor haar kind kan zorgen, heeft de baby vlak na de bevalling achtergelaten in een vondelingenkamer. Het kind, geslacht niet bekendgemaakt, is ondergebracht bij een pleeggezin.

Vrijwilligers van de Stichting Beschermde Wieg, die de vondelingenkamers beheren, zijn in gesprek gegaan met de moeder. Zij wilde anoniem afstand doen, maar heeft uiteindelijk wel haar gegevens achtergelaten. Die worden in een gesloten enveloppe in bewaring gegeven bij een notaris. Als het kind 16 jaar is, kan hij of zij haar identiteit achterhalen.

Waar de baby precies is achtergelaten, wil de Stichting niet zeggen ter bescherming van de moeder. Omdat Beschermde Wieg in Dordrecht is gevestigd, heeft de burgemeester van die plaats, Wouter Kolff, de baby een naam gegeven en in Dordrecht aangegeven bij de burgerlijke stand.

Anoniem blijven

Stichting Beschermde Wieg is in 2014 opgericht en heeft sindsdien meer dan zeshonderd vrouwen geholpen met hun bevalling. Zij konden, om welke redenen dan ook, geen beroep op reguliere hulpverlening. Het te vondeling leggen van een baby is eigenlijk verboden in Nederland. 

Van deze vrouwen hebben 21 in eerste instantie een anonieme bevalling gedaan. Vijftien van hen hebben hun kind afgestaan en hun gegevens achtergelaten, vijf hebben de baby alsnog gehouden. Slechts één vrouw bleef bij haar wens om anoniem te blijven.

Zo werkt een vondelingenkamer

RTL Nieuws maakte eerder deze reportage.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore