Nederland

'Veiligheid Chemelot moet stukken beter, overkoepelende visie ontbreekt'

21 juni 2018 11:23 Aangepast: 18 mei 2020 15:02
Brand op industrieterrein Chemelot Beeld © ANP

De afgelopen jaren ging het op industrieterrein Chemelot in Geleen diverse malen helemaal mis. Zo overleed begin januari 2017 iemand aan verwondingen die deze persoon eind december 2016 bij een brand opliep en kwamen er tot drie keer toe gevaarlijke stoffen vrij. Daarom moet het er snel veiliger worden, zeker als het complex wil groeien.

Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad deed onderzoek na de incidenten. De veiligheid schoot op sommige punten duidelijk tekort, melden de onderzoekers: "Inspectie en onderhoud waren niet altijd op orde, werkinstructies werden niet nageleefd en mogelijke risico’s werden niet geïdentificeerd." 

Overkoepelende visie ontbreekt

Bovendien zijn de chemische installaties verouderd. Ze worden onderhouden, maar niet gemoderniseerd. Elk bedrijf op het terrein is afzonderlijk bezig om zich aan de wetten en regels te houden, zegt de OVV, maar 'een overkoepelende visie op veiligheid van Chemelot als geheel ontbreekt'.

Honderd chemische bedrijven:

Chemelot is ongeveer 8 vierkante kilometer groot. Er zijn meer dan honderd chemische bedrijven gevestigd, zoals DSM en SABIC. Ook is er een campus voor duizenden onderzoekers en studenten. Eromheen liggen meerdere woonwijken.

Reactie Chemelot: bezig met verbetering

Chemelot zegt in een reactie op het rapport al bezig te zijn met de verbetering van de veiligheid. Chemelot spreekt van 'kritische aandachtspunten en verbeterpunten' en voegt daaraan toe: "Deze punten zijn inmiddels verder opgepakt: sommige zijn al uitgevoerd, andere zijn nog in uitvoering." Er zijn extra inspecties en een extra inventarisatie van alle risico's, aldus Chemelot.

Provincie: vergunning aanscherpen

De OVV geeft ook de provincie Limburg een tik op de vingers. Die heeft niet goed vastgesteld 'naar welk niveau van veiligheid wordt gestreefd', hoe Chemelot dat niveau moet halen en wat de provincie daaraan doet.

De provincie zegt in een reactie de vergunning aan te zullen scherpen. Toezicht en handhaving op Chemelot zijn volgens de provincie goed uitgevoerd, maar Gedeputeerde Staten (GS) zijn het met de OVV eens dat die veiligheid beter kan.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore