Nederland

Landelijke staking streekvervoer twee dagen uitgesteld

21 juni 2018 10:10 Aangepast: 21 juni 2018 10:54
Een reiziger in een bushokje in Heerlen Beeld © ANP

De landelijke staking van het streekvervoer wordt twee dagen uitgesteld. Het werk wordt niet op maandag 25 juni stilgelegd, maar op woensdag 27 juni.

Vakbond CNV zegt de bemiddelaars meer tijd te willen geven om tot een oplossing te komen. Dat betekent concreet dat de staking niet al op maandagochtend begint, maar twee dagen later.

Staking van 72 uur

De staking zal dan 72 uur duren, tenzij er alsnog eerder een akkoord wordt bereikt. "Mocht er uiterlijk dinsdag 26 juni einde dag een fatsoenlijk resultaat van bemiddelaars liggen, zwart op wit, dan blijven de bussen rijden. Is er dinsdag geen resultaat, dan wordt er vanaf woensdag 27 juni alsnog gestaakt", meldt de FNV.

CNV zegt zich te realiseren dat een staking in het openbaar vervoer grote gevolgen zal hebben voor de reizigers. "Als we dat met elkaar kunnen voorkomen, dan tekenen we daarvoor. Maar daar hebben we toch echt de medewerking van de werkgevers voor nodig", laat een woordvoerder weten.

Loonsverhoging en (plas)pauzes

De buschauffeurs en het regionaal treinpersoneel staken voor een betere cao, met afspraken over vermindering van de werkdruk, een loonsverhoging van 3,5 procent en elke 2,5 uur een (plas)pauze. De cao geldt voor 12.000 werknemers.

De afgelopen maanden lag het streekvervoer vaker plat. Het FNV koos in die gevallen voor estafettestakingen, waarbij telkens in een bepaalde regio het werk werd stilgelegd.

Reizigers hebben last van stakingen in het streekvervoer:

''Ik vind het prima dat ze staken, maar ik vind wel dat ze dan een andere oplossing moeten vinden''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore