Ga naar de inhoud
Nederland

Gemeenten mogen zelf beslissen over vuurwerkverbod

Beeld © ANP

Het kabinet geeft gemeenten de mogelijkheid om vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit plan, bleek vanavond tijdens een debat. Het kabinet kan met zo'n lokaal vuurwerkverbod leven.

Verbod vraagt om 'lokaal maatwerk'

Het kabinet gaat met de gemeenten onderzoeken 'hoe zo'n lokaal verbod kan worden ingericht', zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). "Het vraagt om lokaal maatwerk, niet om een landelijk verbod."

Zo ziet vuurwerk er van bovenaf uit

Een drone laat zien hoe mooi vuurwerk er van bovenaf uitziet.

De volksvertegenwoordigers debatteerden over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de jaarwisseling. De OVV pleitte voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Zover wil het kabinet niet gaan, bleek onlangs. Onder meer VVD en CDA zijn hierop tegen.

Gevaarlijkste moment van het jaar

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Verder zorgt het voor materiële schade en veel agressie tegen hulpverleners. De politie is voorstander van een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 pleitten in het debat voor een lokaal vuurwerkverbod. Ze kregen steun van CDA, SP en PvdA. Kees van der Staaij (SGP) noemde het een 'terugvaloptie' en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) een 'charmant idee'. Net als Partij voor de Dieren en 50PLUS zijn zij voor een landelijk verbod.

'We sluiten een verbod niet sluit'

Het kabinet neemt zes van de zeven aanbevelingen van het OVV-rapport over. Daarmee wordt een 'grote stap voorwaarts gezet', zei Grapperhaus. Het moet leiden tot minder incidenten. "Als de maatregelen niet tot het gewenste beleid leiden, sluiten we een verbod niet uit", aldus de minister.

Meer op rtlnieuws.nl: