Nederland

Eindeloos shoppen in Drachten? Winkels mogen voortaan 24 uur per dag open

20 juni 2018 17:06 Aangepast: 20 juni 2018 21:51
Het Raadhuisplein in Drachten. Beeld © Google Maps

Een primeur voor het Friese Drachten: vanaf volgende maand mogen de winkels daar 24 uur per dag, 7 dagen in de week hun deuren openen. Het besluit heeft gezorgd voor een verdeelde gemeenteraad en een hoop oproer.

Er is geen andere stad in Nederland waar de openingstijden zo ruim zijn als in Drachten, is wethouder Robert Bakker verteld. Hij zegt dat het besluit als een verrassing voor het college van B&W kwam. "Voor diverse partijen is dit een heet hangijzer geweest. Het leidde dan ook tot een hoop discussie in de raad." 

Heel erg verbaasd

En dat terwijl het in eerste instantie alleen maar ging over het openen van winkels op zondagen. Volgens Klaas van Veelen, fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU) in de raad, stonden de partijen daarover al pal tegenover elkaar. "Wij hadden ingezet op een beperking van koopzondagen. De discussie was vooral daarop gericht."

Er werd dus ook weinig tijd besteed aan het voorstel van de plaatselijke D66 over het opheffen van alle beperkingen. "Daarom heeft de raad tijdens de vergadering ook bijvoorbeeld niet gesproken over de gevolgen", zegt Van Veelen. "We waren daarom ook heel erg verbaasd toen we zagen dat het een meerderheid van de stemmen ontving."

Voorbereid op de toekomst

Volgens initiatiefnemer Roy Postma (D66) was het nog even spannend of zijn voorstel wel erdoorheen zou komen. "Dat hing helemaal af van één partij, die het debat wilde afwachten. Van tevoren hadden een aantal partijen al wel toegezegd dat ze ons zouden steunen." D66 wil met de verruiming alvast goed voorbereid zijn op de toekomst. "We denken dat het binnenkort in Nederland die richting opgaat, dat fysieke winkels net zoals webwinkels altijd bereikbaar willen en kunnen zijn."

Van God los

Van Veelen is alleen bang voor de consequenties voor onder meer de horeca. "Nu moet onze horeca om 4:00 uur dicht, terwijl in theorie de winkels dan nog open zijn. Dat is een vreemde situatie." Volgens Van Veelen is er onder de inwoners van Drachten ook weinig animo voor 24 uurs-winkels.

De CU gaat dan ook onderzoeken of het besluit vernietigbaar is. Uit een enquete bleek dat een meerderheid niet eens achter het plan stond om winkels op alle zondagen te openen. "Nu gaat het alleen nog maar om meer, meer en meer omzet. Een collega van me noemde het 'van God los'. Het is echt een dieptepunt in ons bestuur."

Overbelasting

Bakker denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "De winkeliersvereniging reguleert voorlopig zichzelf en heeft nog geen signalen afgegeven dat ze ook daadwerkelijk gebruik gaat maken van de nieuwe openingstijden."

Ook Postma vertrouwt op de vereniging. "We zien nu al dat de winkeliers weloverwogen besluiten nemen als het gaat om openingstijden. Ik geloof dan ook sterk in hun vermogen om zelf een oogje in het zeil te houden en elkaar terug te roepen als het uit de hand loopt."

Wethouder Bakker zegt dat de gemeente momenteel onderzoekt welke mogelijkheden bestaan om het besluit van de raad uit te kunnen voeren. Over discussiepunten als overbelasting van de plaatselijke politie wil hij zich nog niet uitlaten. "We zien het positief in. Met alle partijen die hierbij betrokken zijn, willen we tot overeenstemming komen." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore