Nederland

Vluchteling die op portiers inreed, moet zich laten behandelen

20 juni 2018 15:24
Beeld © iStock

De vluchteling uit Iran die in oktober in Utrecht met zijn auto de stoep opreed en met hoge snelheid op twee portiers van een coffeeshop afkwam, hoeft niet meer terug de cel in. Wel moet hij zich voor zijn stoornissen laten behandelen.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde hem vandaag voor een poging tot doodslag tot een grotendeels voorwaardelijke celstraf. Hij mag ook geen alcohol en drugs meer gebruiken en mag een jaar niet autorijden. Of hij zich aan het drank- en drugsverbod houdt, wordt gecheckt met urineonderzoek. 

Tijdig weggesprongen

Bij het incident vielen geen gewonden. Op het terras en op het fietspad konden mensen tijdig wegkomen en de twee portiers, die de man die dag de toegang hadden geweigerd, konden wegspringen voor de aanstormende auto.

De 35-jarige man, die woont in Den Dolder, is een getraumatiseerde vluchteling uit Iran. De rechtbank legt hem een celstraf op van 720 dagen, waarvan 633 voorwaardelijk. De rest zat hij al in voorarrest. Net als de officier van justitie vindt ook de rechtbank dat een lange voorwaardelijke straf met een proeftijd van vijf jaar moet voorkomen dat hij in herhaling valt. De man kan nu zijn behandeling voortzetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore