Nederland

Wilders kwaad op DENK om 'smerige nepcampagne'

20 juni 2018 14:25 Aangepast: 20 juni 2018 14:35
Geert Wilders: "Wat een tuig." Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders is boos over een plan van DENK om met nepadvertenties de ideeën van de PVV aan de kaak te stellen. In de aanloop naar de Kamerverkiezingen vorig jaar had DENK advertenties willen plaatsen met het hoofd van Wilders en daarbij de tekst: 'Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren'.

De campagne is nooit uitgevoerd. Wilders noemt de plannen 'ronduit smerig'. Farid Azarkan, fractievoorzitter van DENK in de Kamer, geeft in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV toe dat dat plan is besproken, maar wijst erop dat het nooit is uitgevoerd. "De bedoeling was om te laten zien dat Wilders steeds verder gaat. Uiteindelijk hebben we gezegd: het gaat te ver.''

De woorden van Azarkan zijn stiekem opgenomen. Volgens het radioprogramma kwam DENK naderhand terug van Azarkans uitspraken en wilde de partij die geheimhouden. De Nieuws BV zegt naast de uitlatingen van Azarkan 'verschillende interviews, documenten, bankafschriften en communicatieverkeer' te hebben die het verhaal ondersteunen.

Valse aantijgingen

Al vóór de radio-uitzending wilde DENK aangifte doen tegen de verslaggevers van De Nieuws BV, omdat die zelf valse aantijgingen zouden verspreiden. DENK zette gisteren opnamen online waarin de reclameman die De Nieuws BV over het plan zou hebben verteld, Eduard Nandelall, stelt dat dat verhaal niet waar is. Omdat Nandelall de enige bron van de beschuldigingen zou zijn, zijn die daarmee volgens DENK onderuitgehaald.

Miniatuurvoorbeeld

Een testadvertentie voor de campagne heeft volgens De Nieuws BV wel het internet gehaald. Die had dezelfde leus, maar een andere afbeelding. Wie erop klikte, kwam op de PVV-website terecht. Wilders stelt dat DENK strafbaar was geweest als het plan was doorgezet. "Wat een tuig'', twittert hij.

Meer op rtlnieuws.nl:
Groen licht voor Mohammed-cartoonwedstrijd Wilders in Kamergebouw

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore