Ga naar de inhoud
Nederland

Nabestaanden Mitch Henriquez krijgen niets te horen over hulp aan agenten

Mitch Henriquez.

De nabestaanden van Mitch Henriquez krijgen geen informatie over de hulp aan de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van de Arubaan. De familie wilde onder meer weten wat voor rechtsbijstand de agenten hebben gekregen, wie de advocaten heeft ingeschakeld en wat dat kostte.

Ze stapten naar de Raad van State, maar die heeft hun eis vandaag afgewezen.

'Compleet andere verklaringen'

De nabestaanden hebben grote twijfels over de gang van zaken. Na de fatale arrestatie zijn 26 agenten gehoord als getuige. Volgens advocaat Richard Korver, die de familie bijstaat, hebben twee agenten geen gebruik gemaakt van het advocatenkantoor dat door de politie was ingeschakeld. Hun verklaringen zouden compleet anders zijn dan die van de andere agenten.

Een deel van de informatie is eerder al naar buiten gebracht, maar veel is onleesbaar gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om de tarieven van het advocatenkantoor dat de agenten bijstond. De politie wilde de tarieven niet naar buiten brengen, omdat het advocatenkantoor daardoor zou kunnen worden benadeeld. De rechtbank in Amsterdam had het verzoek van de familie eerder al afgewezen.

Hoger beroep

Mitch Henriquez overleed na zijn arrestatie in juni 2015 na muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark in Den Haag. Hij werd door vijf agenten overmeesterd. Henriquez had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had, waarna hij op zijn kruis wees.

Twee betrokken agenten werden veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Ze gingen in hoger beroep. Dat begint waarschijnlijk eind dit jaar.

'Mijn leven stopte twee jaar geleden'

Twee jaar geleden kwam Mitch Henriquez om het leven na een arrestatie. De ex van Mitch Henriquez, Jeniffer Petrocthi, hoopt dat de betrokken agenten spijt hebben.