Tablets, laptops, smartphones: omdat kinderen minder hoeven te schrijven met pen en papier kunnen ze het ook steeds minder goed. Op verschillende basisscholen wordt daarom een proef uitgevoerd met een schrijfrobot. Maar is leren schrijven in een tijd van digitalisering nog wel van belang?
Kinderen kunnen steeds minder goed schrijven. Vorig jaar bleek nog uit onderzoek dat 1 op de 3 leerlingen uit groep vier moeite heeft met leren schrijven. Technisch ingenieur Jan van den Brom kwam daarom op het idee om een schrijfrobot te ontwikkelen.
"Kinderen schrijven tegenwoordig zo slecht, ik dacht: kunnen we daar niet iets voor bedenken?", Vertelt Van den Brom aan RTL Nieuws. Drie jaar geleden legde hij zijn idee voor aan de Haagse Hogeschool en de TU Delft die vervolgens de schrijfrobot Sqriba ontwikkelden.
Vloeiend en netjes
De robot bestaat uit een apparaat met een voorgeprogrammeerde magnetische pen die kinderen sturend leert schrijven. De eerste testresultaten zijn veelbelovend. "We lieten twee groepen kinderen oefenen met schrijven, de ene groep met de Sqriba en de andere zonder.
Na drie weken zag je dat de kinderen die met de schrijfrobot hadden geoefend veel vloeiender, netter en ook veel sneller schreven dan de andere groep", vertelt hij. "We krijgen van kinderen te horen dat ze de beweging van de Sqriba nog in hun hand voelen als ze met een gewone pen schrijven. Dat is echt bijzonder."
Niet onderschatten
Maar hoe belangrijk is het om in deze tijd van digitalisering nog goed te kunnen schrijven? Volgens Rijn van de Rozenberg, specialist op het gebied van handschriftontwikkeling moet dat niet worden onderschat. "Schrijven is veel belangrijker dan de meeste mensen denken", vertelt Van de Rozenberg. "Het heeft zoveel voordelen ten opzichte van een toetsenbord. Alles wat je schrijvend noteert sla je bijvoorbeeld veel beter op in je langetermijngeheugen dan als je het typt."
Verder helpt het bij de ontwikkeling van de fijne motoriek en de leessnelheid. "Als je kinderen leert lezen in combinatie met het schrijven van letters verloopt dat leesproces ook sneller omdat ze de letters beter herkennen."
Voorbeeld van een slecht leesbaar handschrift van een leerling uit groep acht.
Doodzonde
Wanneer je eenmaal kunt schrijven, zul je het ook nooit meer verleren. "Schrijven is een vaardigheid die je, als je goed oefent, uiteindelijk zal automatiseren", zegt Van de Rozenberg. "Maar we zitten op een dieptepunt wat schrijven betreft. Je ziet nu vaak dat er in groep drie en vier voldoende aandacht aan wordt besteed, maar daarna wordt dat steeds minder omdat leerkrachten niet goed weten hoe ze kinderen die moeite hebben met schrijven moeten helpen", vertelt hij.
Op dat moment is de basis voor het schrijven nog niet gelegd en dat is volgens Van de Rozenberg doodzonde. "Naast de lichamelijke voordelen die schrijven met zich meebrengen, heeft het handschrift ook gewoon iets heel persoonlijks, dat vind ik juist zo mooi."
Of de schrijfrobot uiteindelijk op alle Nederlandse basisscholen wordt geplaatst is nog even afwachten tot alle testfases zijn afgelopen. "Op dit moment kost een Sqriba nog zo'n 3250 euro, maar dat is het protoype. We hopen dat bedrag met het definitieve ontwerp omlaag te krijgen", zegt Van den Brom. "Het is onze droom om kinderen en leraren uiteindelijk veel ellende te besparen met leren schrijven, zodat die tijd weer aan andere dingen kan worden besteed."
Meer op rtlnieuws.nl: